strandstoel op een gele achtergrond

Waarom beleggen écht iets is voor de lange termijn

Voorleestijd: 3 min

Comments: 2

Dit artikel is geüpdatet op 29 april 2019.

Beleggen – en het risico dat daarbij hoort – is écht iets voor de lange termijn. Dat heb je vast wel eerder gehoord. Maar weet je ook waarom? En hoe het komt dat je meer risico kunt nemen als je (voorlopig) zonder deadline belegt?

Wanneer ik mijn belegde geld precies wil gaan gebruiken, dat weet ik niet. Bij Peaks beleg ik daarom heel bewust zonder deadline in portfolio Heet. Ik heb twee afspraken met mezelf gemaakt: ik blijf regelmatig inleggen en kom minimaal vijftien jaar niet aan mijn geld. Doordat ik de tijd heb, kan ik het me permitteren om meer risico te nemen.

Beleggen voor de lange termijn

Dat zit zo: bij beleggen weet je nooit wat de beurs gaat doen. Het enige wat je zeker weet is dat de koersen omhoog en omlaag kunnen én zullen gaan. En als je kijkt naar het verleden, dan zie je dat slechte tijden in beleggingsland tot nu toe altijd weer gevolgd worden door betere tijden. Beleggen heeft hierdoor alleen zin als je de tijd hebt om tegenvallers – en geloof me, die zullen er zijn als je voor pak ‘m beet vijftien jaar belegt – op te vangen en te wachten op een mooi rendement.

Rendement en risico

Je verwachte rendement is eigenlijk niets anders dan een goedmakertje voor het risico dat je loopt. De pieken (winst) en dalen (verlies) zijn bij een portfolio met meer risico dan ook heviger dan de pieken en dalen bij een portfolio met minder risico.

Als ik zou beleggen voor een kortere periode, bijvoorbeeld voor een reis om de wereld die ik over vijf jaar wil maken, dan had ik bij Peaks voor portfolio Mild gekozen. Ik zou dan immers toewerken naar een deadline die niet zo erg ver in de toekomst ligt. Komt de beurs net in een dip op het moment dat ik m’n geld nodig heb, en ik beleg Heet, dan zijn de dalen een stuk dieper dan wanneer ik voor Mild had gekozen.

Maar voor mij geldt dat niet: ik neem uitgebreid de tijd voor mijn beleggingen. Bedenk ik na vijftien jaar dat ik mijn geld binnen een jaar of drie daarna nodig heb? Dan ga ik wisselen van portfolio. Zo doen pensioenfondsen dat ook: hoe dichter je bij je pensioenleeftijd komt, hoe minder risicovol ze je geld voor je beleggen.

Risico afbouwen

En precies zo ben ik ook van plan het aan te pakken. Na vijftien jaar zal ik mezelf dwingen om ieder jaar eens goed na te gaan of en zo ja wanneer ik mijn geld ongeveer nodig denk te gaan hebben. Dan kan ik mijn risico langzaam afbouwen en hopelijk met een gerust hart cashen als ik mijn geld wil gebruiken.

Meer info:
Ga je bij Peaks beleggen, dan heb je de keuze uit vier portfolio’s met elk een eigen risico én een ‘horizon’, zoals dat zo mooi heet. Elk portfolio heeft een richtlijn wat betreft de tijd die je ongeveer nodig hebt om met dat portfolio aan de slag te kunnen. Bij Mild staat ‘Ik wil mijn geld gebruiken na twee tot vijf jaar’, bij Pittig is dat vijf tot tien jaar, bij Scherp tien tot vijftien jaar en bij Heet is het vijftien jaar of meer.

 


Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen. Enne: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

  1. Hoi Pieter,
    Dankjewel voor je reactie! Leuk om te horen dat jij als ervaren belegger dezelfde tactiek hanteert. Dat geeft mij – een beginner op de beurs – extra vertrouwen dat ik op de goede weg ben. Ik blijf dus regelmatig inleggen en houd de lange termijn voor ogen. Hopelijk zullen de crashes die ik ga meemaken dan ook slechts rimpels op mijn totaalrendement zijn!

  2. Ik ben het wel eensmet je, Floor. Zelf beleg ik al ruim 20 jaar “heet”, dus met best veel risico. Mijn rendement is na die periode heel, maar dan ook heel veel meer dan geld op mijn bankrekening. En ja, over zo’n lange periode heb ik ook al serieuze crashes meegemaakt. Tot nu toe zijn dat echter rimpels op mijn totaalrendement.

Laat een reactie achter

Anderen kunnen je e-mailadres niet zien.

Goed om te weten: Peaks heeft het recht om reacties te verwijderen die ongepast taalgebruik bevatten of die inhoudelijk niet bijdragen aan de blog.