Een beurscrash is als sale in de winkels

Waarom ik als beginnende belegger bid om een beurscrash

Voorleestijd: 3 min

Comments: 7

Veel mensen denken dat als het slecht gaat met de beurs, je ver weg moet blijven van beleggen: de biezen pakken en je geld onder je matras stoppen. Maar als de beurs in de dip zit, betekent dit dat aandelen goedkoper zijn. Voor mensen die de lange termijn voor ogen hebben, zit er dus ook een voordeel aan een beurscrash. 

Toen ik een half jaar geleden begon met beleggen bij Peaks was ik blij dat mijn beleggingen direct in waarde toenamen. Het ging goed met de economie, bedrijven maakten winst, en daarom gingen mijn beleggingen ook lekker. Beginnen met Peaks was dus een goed idee geweest!

Nadat ik mijn winst zo’n drie maanden lang beetje bij beetje omhoog had zien gaan, kwam er in februari een dip. En daar schrok ik van. Waar ik eerst dertig euro in de plus had gestaan, zat ik nu twintig euro in de min.

Shit.

Ik twijfelde of ik (een deel van) mijn geld van m’n Peaks-account moest halen. Want stel nou dat de boel nóg meer in elkaar zou zakken?

Voordat ik domme dingen ging doen, praatte ik met Tom, dé beleggingsexpert van Peaks. Hij vertelde dat tussentijdse koersdalingen er gewoon bijhoren als je gaat beleggen. Ook zei hij dat je je vooral niet gek moet laten maken door dit soort schommelingen, maar de lange termijn voor ogen moet houden. Dat stelde me enigszins gerust.

Maar pas toen hij een dip – of beurscrash – vergeleek met sale in de winkels, ging ik écht anders naar mijn verlies in m’n Peaks app kijken. Ineens drong het tot me door: als de beurs in een dip zit, betekent dit over het algemeen dat de aandelen in de uitverkoop zijn. Je kunt dus voor minder geld meer kopen!

Het gekke: de beurs is de enige plek waar consumenten altijd hogere prijzen lijken te willen. We balen ervan als benzine, vliegtickets of huizen duurder worden en voelen ons zo ongeveer bestolen als ons favoriete restaurant z’n tarieven omhoog gooit. Waarom kopen we dan het liefst beleggingen als de prijzen stijgen?

Je denkt misschien dat dit komt doordat beleggingen een investering zijn, en geen product dat we consumeren. Maar, als je van plan bent om te beleggen voor de lange termijn, voor de toekomst, dan zou je juist blij moeten zijn met lage prijzen op het moment dat je koopt, in plaats van hoge prijzen.

Hogere prijzen zijn alleen aantrekkelijk als je klaar bent met beleggen. Als je na dertig jaar beleggen op je zestigste denkt: laat ik m’n aandelen en obligaties eens verkopen om er een vakantiehuis, wereldreis of buitenzwembad van te kopen.

Maar ik ben geen zestig en ik heb nog niet eens één jaar belegd, laat staan dertig.

Dat is waarom ik als beginnende belegger wens dat de beleggingen lekker in de sale gaan. Ik droom van bodemprijzen aan het begin van mijn beleggingscarrière en bid stiekem om een beurscrash. Zodat ik tegen heel lage prijzen kan kopen en ik er daarna, als de beurs weer klimt, maximaal van kan profiteren!

Maar ja, je weet natuurlijk niet wanneer zo’n beurscrash zich voordoet.

Dus tot die tijd blijf ik gewoon regelmatig inleggen met Peaks. Kleine beetjes, iedere week opnieuw. Geld dat ik niet mis, maar ik anders zou uitgeven. En komt de beurs in een dip, of, nog beter, in een regelrechte crisis? Dan leg ik – als ik het kan missen – wat extra in.

Ik koop natuurlijk het allerliefste tijdens de uitverkoop!

 

Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen.

 1. Geachte Fleur,

  De volgende keer een andere titel kiezen want deze intensie willen we niet op de beurs. Een crash is voor niemand goed en het gaat bij beleggen om meer dan alleen geld verdienen, denk hierbij aan stemrecht en dividend. Verder zorgt een crash voor veel werkeloosheid waardoor de economie al helemaal stokt en je misschien wel zelf je baan verliest. Dan kan je al helemaal geen opties meer kopen. Dus pas op met wat je verkondigt op her internet en vooral om dat jullie in willen spelen op de jongeren. Je mag hopen op een daling in koers maar nooit op een crash!

  Mvg Urga Bonsel

  1. Beste Urga,
   Dankjewel voor je reactie. Ik begrijp dat een beurscrash niet goed is voor heel veel dingen: bedrijven gaan failliet, de werkloosheid stijgt en mensen geven minder geld uit. Dat is inderdaad niet goed voor de economie. Met mijn blog had ik het puur over wat het voor mijn beleggingen zou doen als een beurscrash zich voordoet en de koersen sterk dalen. Als beginnende belegger die regelmatig inlegt, betekent het dat niet alleen de waarde van mijn beleggingen daalt, maar ook dat ik tegen lagere koersen inleg. Als de economie weer herstelt en de koersen stijgen, dan werkt dat in mijn voordeel. Dit is wat ik duidelijk wilde maken in het stuk. Ik heb het natuurlijk enigszins aangedikt om de boodschap wat kracht bij te zetten. Vandaar ook de keuze voor deze titel. Ik hoop dat je het in die context kunt lezen.
   Groeten, Floor

 2. he floor bedankt voor de tip als de belegging weer is in de min staat leg ik er weer is 100 euro bij altijd lekker als de boel weer naar boven stijgt

Bekijk meer

Laat een reactie achter

Anderen kunnen je e-mailadres niet zien.

Goed om te weten: Peaks heeft het recht om reacties te verwijderen die ongepast taalgebruik bevatten of die inhoudelijk niet bijdragen aan de blog.