roberto is niet gemaakt om te werken

Roberto (77): “Ik ben niet gemaakt om te werken”

Voorleestijd: 2 min

Comments: 0

Elke maand interviewen we mensen over hun financiën. Aan de hand van persoonlijke verhalen laten we zien hoe mensen over geld denken en ermee omgaan. Deze keer: Roberto is niet gemaakt om te werken, dus leeft van een uitkering. 

“Ik ben in Italië geboren en opgegroeid, maar voelde me er nooit thuis. Ik weet niet wat het was, of misschien was het juist alles: de sfeer, de mensen, ik vond het er niet fijn. Dus ik wilde naar het buitenland, maar eerst moest ik verplicht het leger in. Dat was rond mijn tweeëntwintigste. Toen mijn dienstplicht eindigde, ben ik vertrokken en in Amsterdam terecht gekomen.

Ik heb hier gewerkt als bordenwasser, maar dat was lastig want ik werd er ziek van. Sommige mensen zijn er niet voor gemaakt om te werken, en ik ben er daar een van. Het is gewoon niets voor mij. Op dit moment krijg ik een uitkering omdat ik de pensioenleeftijd al ruim ben gepasseerd. Het is niet veel wat ik krijg, maar genoeg om van te leven: ik betaal de huur van mijn appartement in de Bijlmer, doe boodschappen en ga naar de lapjesmarkt om stoffen te kopen.

Mezelf innerlijk ontwikkelen is me veel meer waard dan geld

Geld interesseert me niet

Bijna alles wat ik draag, maak ik zelf. Ik moet wel, want ik kan het anders niet betalen. Op de lapjesmarkt kost een meter stof maar een euro of twee, drie. Ik heb geen naaimachine, dus maak ik alles met de hand. Met mijn kleding probeer ik de trottoirs een beetje op te fleuren, want de meeste mensen op straat zien eruit als grijze muizen. Als iemand die ik niet ken me aanspreekt over hoe ik eruit zie, raak ik geïrriteerd. Ik vind dat je je alleen moet bemoeien met de mensen die je echt goed kent.

Natuurlijk moet ik de dingen kopen die ik echt nodig heb, maar los daarvan interesseert geld me niet. Wat ik wel belangrijk vind? Introspectie. Dat is naar binnen kijken. Je wordt een toeschouwer van je gevoelens en gedachten, om ze zo te kunnen veranderen. Als ik bijvoorbeeld boos ben, ga ik door middel van introspectie onderzoeken wat mij boos maakt. Met als doel om de boosheid kwijt te raken of te veranderen in iets anders. Mezelf innerlijk ontwikkelen is me veel meer waard dan geld.”

Laat een reactie achter

Anderen kunnen je e-mailadres niet zien.

Goed om te weten: Peaks heeft het recht om reacties te verwijderen die ongepast taalgebruik bevatten of die inhoudelijk niet bijdragen aan de blog.