Paul, assistent accountant

Paul (28): “Je moet niet al je geld op rood inzetten, hoe spannend dat ook is”

Voorleestijd: 3 min

Comments: 2

“Als ik mensen vertel dat ik als assistent accountant werk, denken ze vaak dat ik alleen maar saai aan het rekenen ben, maar er komt veel meer bij kijken. Je controleert de jaarrekening van bedrijven, wat je kunt zien als een soort kasboekje. Daarbij moet je snappen hoe het bedrijf in elkaar zit en checken of alle processen kloppen. Het is daarom belangrijk dat je analytisch bent en logisch kan nadenken. Als je bijvoorbeeld ziet dat een bouwbedrijf tijdens de crisis gigantische winsten heeft gemaakt, moet je daar wel je vraagtekens bij zetten.

Het leukste vind ik dat je per jaar meerdere bedrijven van binnen ziet. Dat is heel divers: van gemeenten en productiebedrijven tot beleggingsondernemingen zoals Peaks. Die verschillende bedrijven hebben allemaal een eigen managementstijl en manier van werken. Bij start-ups zoals Peaks krijgen mensen veel verantwoordelijkheid en vrijheid, waardoor ze met groot enthousiasme werken. Dat zorgt voor een leuke bedrijfscultuur.

De geldstromen die ik in mijn werk te zien krijg gaan per duizenden of zelfs miljoenen. Hierdoor kun je wat te makkelijk gaan nadenken over je eigen geld. Dat deed ik eerst ook, maar sinds een tijdje ben ik me gaan verdiepen in financiële onafhankelijkheid, en ga ik bewuster met m’n geld om. Ik lees blogs en luister podcasts over minder uitgeven, meer verdienen en minder willen bezitten.

Bij het op een rijtje zetten van m’n inkomsten en uitgaven kwam ik erachter dat ik heel wat kon besparen, vooral op verzekeringen en abonnementen. Hierdoor kan ik meer opzij zetten, hoewel dat nu op een laag pitje staat vanwege de verbouwing van m’n huis. Toen ik het vier jaar geleden kocht was het een bouwval, dus daar gaat veel geld heen. M’n ouders hebben me geld geleend voor de verbouwing. Hen terugbetalen heeft prioriteit, dat is ook waarom ik op het moment geen beleggingen heb.

In de toekomst wil ik wel weer geld beleggen, met als doel om financieel onafhankelijk te worden. Mijn tactiek is zo breed mogelijk beleggen tegen zo laag mogelijke kosten en consistent inleggen. Ik volg zo de markt in plaats van dat ik ‘m probeer te verslaan. Vroeger had ik een andere aanpak. Ik koos bedrijven waarvan ik dacht dat ze het goed zouden gaan doen. Maar dat was eigenlijk niet echt ergens op gebaseerd. Toen Swedish Automobile failliet ging, en ik mijn hele inleg verloor, werd ik wel even wakker geschud. Denken dat je het beter weet dan de wereld, dat probeer ik niet meer. Je moet niet al je geld op rood inzetten, hoe spannend dat ook is.”

 

Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen. 

 1. Beste Paul,
  Mooie artikel en wat leuk dat je jouw verhaal met ons wilt delen. Ik begrijp dat je op dit moment geen aandelen bezit. Maar mag jij wel handelen in aandelen als beginnende RA accountant? Nu zal het niet zo groot issue zijn, maar hoe hoger je komt in de top hoe meer de onafhankelijkheid in geding komt. Hoe ga je hier mee om? (Puur uit nieuwsgierigheid niet bedoelt met een vingertje wijzen)

  1. Beste Jeroen,

   Als toekomstig RA accountant mag ik, inderdaad onder voorwaarden, handelen in aandelen. Het kantoor waar ik zelf werk, maakt in het interne beleid (op basis van de geldende wet- en regelgeving) onderscheid tussen medewerkers en partners, waarbij de regels voor partners strenger zijn. Aangezien mijn focus op het MKB ligt, ben ik maar beperkt betrokken bij de controles van beursgenoteerde ondernemingen (of verbonden partijen hiervan). Dit leidt, in combinatie met de “lichte” voorwaarden vanuit het interne beleid en de wet en regelgeving, ertoe dat ik slechts weinig beperkingen ervaar. In de toekomst kan dit zeker complexer worden, maar zolang je het goed in de gaten houdt mag er nog best veel. Hoop dat ik hiermee je nieuwsgierigheid enigszins heb kunnen beantwoorden!

   Groetjes,

   Paul

Laat een reactie achter

Anderen kunnen je e-mailadres niet zien.

Goed om te weten: Peaks heeft het recht om reacties te verwijderen die ongepast taalgebruik bevatten of die inhoudelijk niet bijdragen aan de blog.