Tom Arends, CEO van Peaks

Tom Arends: algemeen directeur van Peaks

Voorleestijd: 4 min

Comments: 0

Lang twijfelde Tom of hij sterrenkunde of internationale economie wilde studeren. Het werd dat laatste, maar al snel rolde hij toch de bèta-kant op en leerde hij van alles over beleggen. Nu bij Peaks is Tom de algemeen directeur van Peaks, maar wat doet een algemeen directeur?

Geen sterren, wel aandelen

“Sterrenkunde en beleggen hebben eigenlijk wel wat gemeen. Beleggen is op een bepaalde manier onvoorspelbaar: er gebeurt altijd wel iets ergens in de wereld. En toch hangt alles samen. Het heelal lijkt daar ook erg op. Er zit heel veel in, maar veel is ook onbekend, en dat maakt het leuk. Hoe het grote geheel werkt, hoe het systeem in elkaar zit, dát vind ik interessant.”

Beleggingsexpert

“Mijn eerste baan was bij Iris, een oud onderzoeksinstituut. Daar deed ik onderzoek naar alle nieuwe beleggingsproducten in Nederland. Ik heb er veel geanalyseerd, academische artikelen gelezen en ook zelf veel analyses en rapporten geschreven. Je kunt wel zeggen dat ik destijds een beleggingsexpert ben geworden. Ik merkte toen dat er veel beleggingsproducten werden verzonnen door de financiële industrie, waarvan een groot gedeelte te ingewikkeld, intransparant of te duur was. Dat wilde – en wil ik nog steeds – graag doorbreken. Het beste dat je kunt doen met beleggen is het gewoon supersimpel houden.”

Reservepotje

“Op mijn zestiende begon mijn vader met beleggen voor het 25-jarig huwelijk van mijn ouders. Hij moedigde me aan om dat ook te doen. Zo stopte ik 100 gulden in het Postbank Wereldmerken-fonds. Tijdens mijn studie heb ik dat én al mijn andere geld uitgegeven. Ik had letterlijk geen cent meer over aan het einde, daar kreeg ik best wel stress van. Het laatste jaar moest ik zelfs geld lenen om rond te komen! Deze ervaring heeft me aan het denken gezet en is mijn drijfveer om mensen te helpen financieel onafhankelijk te worden. Het zou écht te gek zijn als Peaks een grote groep mensen kan helpen een reservepotje op te bouwen voor later. Ik weet zelf dat dat niet altijd even makkelijk is.”

Hoe Peaks op mijn pad kwam

“Voor Peaks heb ik acht jaar bij de Rabobank gewerkt en daar kwam eind 2014 Sijbrand (één van de mede-oprichters van Peaks) langs met het idee om te beleggen met je wisselgeld. Ik vond het een heel goed idee omdat het de stap om te beginnen met beleggen heel klein maakt. Na positieve reacties tijdens ons marktonderzoek zijn we er vol voor gegaan. Het was zo leuk om aan te werken dat ik mijn baan bij Rabo heb opgezegd. En omdat ik goed ben in de rust bewaren, overzicht houden, structuur aanbrengen en overwogen beslissingen maken, ben ik de algemeen directeur geworden.”

Wat de algemeen directeur doet

“Er komt veel bij kijken. De kunst is rust bij jezelf vinden in de onrust van een snelgroeiend bedrijf. Op zondagavond pak ik mijn agenda erbij, dan kijk ik wat er de komende twee weken op me staat te wachten. Geen dag is hetzelfde! Soms geef ik presentaties voor klanten of op congressen. Daarnaast onderhoud ik het contact met toezichthouders zoals de AFM, aandeelhouders en de Raad van Advies. Verder houd ik in de gaten hoe we ons aan de buitenwereld laten zien en probeer ik het team zo goed mogelijk op de hoogte te houden van waar we naartoe gaan als bedrijf, door maandelijks te presenteren op kantoor. En, misschien wel het belangrijkste, ik probeer iedereen binnen Peaks vertrouwen te geven. Dat iedereen kan doen waar hij goed in is en de ruimte voelt om daarin te groeien.”

Trots

“Het leukst is als we met z’n allen iets bereikt hebben, bijvoorbeeld toen een tijdje geleden de wisselgeldverdubbelaar af was, daar hebben we als team hard voor gewerkt. Dat iedereen er blij mee is, maakt me trots. Daarnaast vind ik het te gek om met mensen over Peaks te praten. “Ongemerkt bouw ik toch wat op”, is de leukste feedback die ik tot nu toe heb gekregen. Daar is het allemaal om begonnen!”

Laat een reactie achter

Anderen kunnen je e-mailadres niet zien.

Goed om te weten: Peaks heeft het recht om reacties te verwijderen die ongepast taalgebruik bevatten of die inhoudelijk niet bijdragen aan de blog.