Peter de scheidsrechter.. ehh compliance officer

Peter: de compliance officer van Peaks

Voorleestijd: 3 min

Comments: 0

Een lange tijd werkte Peter bij een grote vermogensbeheerder. Daarvoor studeerde hij bedrijfskunde en op het HBO deed Peter commerciële economie. Toen hij in het eerste jaar zijn propedeuse haalde, twijfelde hij of hij naar de universiteit zou gaan. Het leek hem toch wel verstandig zijn studie af te maken – dan weet je zeker dat je het kan – en daarna pas door te stromen naar de universiteit. Hij is dus redelijk risico-avers en daarom is hij natuurlijk onze compliance officer geworden. Wat doet een compliance officer?

Regels regels regels

“Als compliance officer houd ik me eigenlijk de hele dag bezig met regels en wetgeving. Bij een nieuwe financiële instelling zoals Peaks komt best veel kijken. We moeten als Peaks aan allerlei wetten en regels voldoen. Ik hou in de gaten welke wetten dit zijn en ik zorg ervoor dat we als team zorgen dat we ‘compliant’ zijn en dus aan de regels voldoen.”

Van alle markten thuis

“Het leuke aan mijn functie vind ik dat ik overal bij betrokken ben en een bijdrage kan leveren aan het opbouwen van Peaks. Ik krijg een kijkje in alle keukens. Collega’s van de marketingkant, de klantenservice, het ontwerpteam en het bestuur vragen mij om advies en dat geeft me een fijn gevoel, dat mijn mening ertoe doet.
Het kan wel lastig zijn om nee te zeggen. Als er een mooie of grappige reclame wordt bedacht bijvoorbeeld. Misschien moet het filmpje helemaal opnieuw gemaakt worden op het moment dat ik uitleg dat de informatie over beleggen niet in balans is. Daar kan ik me best rot om voelen, maar dat de klant een eerlijk beeld krijgt van beleggen gaat voor.”

Trainingen geven

“Het is in veel gevallen verplicht en vooral erg belangrijk dat een financieel bedrijf een compliance officer heeft. Als ik er niet zou zijn, zouden er per ongeluk regels gebroken kunnen worden. Daarom geef ik iedere drie maanden een training aan alle Peaks medewerkers, zodat ze op de hoogte zijn van de regels en wetten die op hen van toepassing zijn. Vaak doe ik dit in quiz-vorm, de stof kan namelijk best taai zijn en een spel maakt het leuker en makkelijker te onthouden.”

Heel veel spreadsheets

“Ik leg altijd alles vast in een spreadsheet. Klinkt misschien saai, maar ik vind het heerlijk om zo overzichtelijk te werken! Zo ook bij de nieuwe PSD2 wet – de wet die het mogelijk gaat maken dat mensen met andere banken ook hun wisselgeld kunnen beleggen bij Peaks. Het bestandje telt zo’n 200 regels. Al een paar weken zijn een aantal collega’s en ik zoet met checken en documenteren waar we al aan voldoen en wat er nog moet gebeuren. Als alle 200 regels zijn afgevinkt, hebben we een mooi document opgesteld dat we in een keer bij De Nederlandsche Bank kunnen indienen. Als alles goed is, krijgen we dan een vergunning en kan iedereen, welke bank ze ook hebben, hun wisselgeld beleggen.”

Het allerbelangrijkste?

“Ik werk natuurlijk voor Peaks, maar eigenlijk is de klant voor mij het belangrijkst. Ja, als je het goed bekijkt, werk ik voor de klant. Mijn functie is onafhankelijk en ik  rapporteer aan het bestuur, de aandeelhouder van Peaks en de toezichthouder. Dat is allemaal om ervoor te zorgen dat de klant weet waar hij aan toe is, eerlijke informatie krijgt van ons en veilig kan beleggen met de Peaks app.”

Laat een reactie achter

Anderen kunnen je e-mailadres niet zien.

Goed om te weten: Peaks heeft het recht om reacties te verwijderen die ongepast taalgebruik bevatten of die inhoudelijk niet bijdragen aan de blog.