Mauk Baartman, data scientist bij Peaks

Mauk: data scientist bij Peaks

Voorleestijd: 3 min

Comments: 2

Mauk was nog niet klaar met zijn studie econometrie of zijn oud-studiegenoot Chris belde hem op met de vraag of Mauk een halfjaar voor hem wilde invallen bij Peaks. Twee jaar later is Mauk er nog steeds en vormt hij samen met Chris het “data duo”. Hij is data scientist, maar wat is dat? En wat doet hij dan?

Data

“Binnen Peaks komt alles wat met data te maken heeft op mijn bord, of dat van Chris, terecht. Data is niets anders dan heel veel informatie. Informatie waar je op het eerste gezicht misschien niks mee kunt. Ik schrijf algoritmes en wiskundige formules die van ruwe data bruikbare informatie maken. Soms maak ik Excel sheets en soms bouw ik dashboards. En een dashboard, tja dat is eigenlijk net als het dashboard in je auto: alle informatie op een logische plek met een korte uitleg of afbeelding erbij, zodat iedereen het kan begrijpen.”

Code schrijven

“In grote bedrijven bestaat een datateam uit developers, engineers, analysten en scientists. Peaks is relatief klein, dus Chris en ik doen alles met zijn tweeën. Daardoor leer ik meer dingen dan wanneer ik alleen als data scientist zou werken. Ik leer bijvoorbeeld steeds beter coderen en ik kan het ondertussen combineren. In plaats van dat ik alleen formules schrijf, schrijf ik ook de code die de data kan analyseren.”

Zelf projecten opzetten

“Ik zou het liefst een eigen project opzetten. De vraag ‘hoe voorkom je dat een Peaker stopt met beleggen?’ beantwoorden door middel van data. Om het antwoord te vinden zou ik een algoritme schrijven dat naar het gedrag van Peakers kijkt. Menselijk gedrag is bijna niet te voorspellen, maar toch kan je patronen zien. Het antwoord, de analyse, is waarschijnlijk nooit perfect. Het is echt moeilijk om die vraag met data goed te beantwoorden. Zo’n algoritme schrijven en verwerken in ons systeem is heel complex. En dat is nu net wat het interessant maakt voor mij.”

Opvallend gedrag

“Menselijk gedrag voorspellen kan een beetje Big Brother achtig klinken, maar ik zie het niet zo. Er komen geen mensen aan te pas. Als het systeem gebouwd is en je zet het aan, gaat het eigenlijk vanzelf. Je stelt van tevoren vast wat vreemd gedrag is. Zoals wanneer een Peaker eerst maandelijks steeds inlegt, en dan een paar maanden ineens niks opzij zet. En daar koppel je een actie aan. Bijvoorbeeld dat deze Peaker een push-bericht krijgt met meer uitleg over gespreid inleggen. Bedenken wat vreemd gedrag is en wat er moet gebeuren om dat ‘op te lossen’ lijkt me heel leuk. Als ik het dan ook nog zelf kan bouwen is dat supercool, toch?”

Peaks-potje

“Waarschijnlijk zou het systeem mijn beleggedrag ook opvallend vinden. Ik gebruik Peaks om geld opzij te zetten voor mijn vakanties. In de zomer neem ik in één keer al mijn geld op, ook als ik op dat moment verlies loop. Ik heb misschien wel het slechtste rendement van alle Peakers! Toch ben ik blij met Peaks want het helpt me om wat opzij te zetten. Mijn geld is namelijk altijd op, tja ik ben gewoon ontzettend slecht met geld. En ik hou heel erg van leuke dingen doen.”

Mystery job

“Wat ik het lastigst vind aan mijn werk is uitleggen wat ik precies doe. Ik doe van alles door elkaar en daardoor weten zelfs mijn collega’s niet precies wat mijn werk is. Ze zouden het omschrijven als ‘iets met data’, denk ik. Dat klopt wel, maar het is veel meer dan dat. Misschien dat ze het na het lezen van dit stuk eindelijk een beetje begrijpen.”

  1. Haha, leuk verhaal Mauk. Gezien het feit dat je jaarlijks opneemt zou ik benieuwd zijn of je jouw mixkeuze daarop aanpast?

    1. Hey Jan,
      Ik pas m’n portfolio er niet op aan. Of dat slim is, durf ik niet te zeggen. Ik beleg bij Peaks in Heet, omdat ik dan kans heb op ‘t hoogste rendement. Dat ik zo meer risico neem dan wanneer ik voor de lange termijn zou beleggen, maakt me niet zoveel uit..

Laat een reactie achter

Anderen kunnen je e-mailadres niet zien.

Goed om te weten: Peaks heeft het recht om reacties te verwijderen die ongepast taalgebruik bevatten of die inhoudelijk niet bijdragen aan de blog.