Interviews

Mauk: data scientist bij Peaks

13 maart, 2019 - door Doris

4 min

Mauk was nog niet klaar met zijn studie econometrie of zijn oud-studiegenoot Chris belde hem op met de vraag of Mauk een halfjaar voor hem wilde invallen bij Peaks. Twee jaar later is Mauk er nog steeds en vormt hij samen met Chris het “data duo”. Hij is data scientist, maar wat is dat? En wat doet hij dan?

Data

“Binnen Peaks komt alles wat met data te maken heeft op mijn bord, of dat van Chris, terecht. Data is niets anders dan heel veel informatie. Informatie waar je op het eerste gezicht misschien niks mee kunt. Ik schrijf algoritmes en wiskundige formules die van ruwe data bruikbare informatie maken. Soms maak ik Excel sheets en soms bouw ik dashboards. En een dashboard, tja dat is eigenlijk net als het dashboard in je auto: alle informatie op een logische plek met een korte uitleg of afbeelding erbij, zodat iedereen het kan begrijpen.”

Code schrijven

“In grote bedrijven bestaat een datateam uit developers, engineers, analysten en data scientists. Peaks is relatief klein, dus Chris en ik doen alles met zijn tweeën. Daardoor leer ik meer dingen dan wanneer ik alleen als data scientist zou werken. Ik leer bijvoorbeeld steeds beter coderen en ik kan het ondertussen combineren. In plaats van dat ik alleen formules schrijf, schrijf ik ook de code die de data kan analyseren.”

Zelf projecten opzetten

“Ik zou het liefst een eigen project opzetten. De vraag ‘hoe voorkom je dat een Peaker stopt met beleggen?’ beantwoorden door middel van data. Om het antwoord te vinden zou ik een algoritme schrijven dat naar het gedrag van Peakers kijkt. Menselijk gedrag is bijna niet te voorspellen, maar toch kan je patronen zien. Het antwoord, de analyse, is waarschijnlijk nooit perfect. Het is echt moeilijk om die vraag met data goed te beantwoorden. Zo’n algoritme schrijven en verwerken in ons systeem is heel complex. En dat is nu net wat het interessant maakt voor mij.”

Opvallend gedrag

“Menselijk gedrag voorspellen kan een beetje Big Brother achtig klinken, maar ik zie het niet zo. Er komen geen mensen aan te pas. Als het systeem gebouwd is en je zet het aan, gaat het eigenlijk vanzelf. Je stelt van tevoren vast wat vreemd gedrag is. Zoals wanneer een Peaker eerst maandelijks steeds inlegt, en dan een paar maanden ineens niks opzij zet. En daar koppel je een actie aan. Bijvoorbeeld dat deze Peaker een push-bericht krijgt met meer uitleg over gespreid inleggen. Bedenken wat vreemd gedrag is en wat er moet gebeuren om dat ‘op te lossen’ lijkt me heel leuk. Als ik het dan ook nog zelf kan bouwen is dat supercool, toch?”

Peaks-potje

“Waarschijnlijk zou het systeem mijn beleggedrag ook opvallend vinden. Ik gebruik Peaks om geld opzij te zetten voor mijn vakanties. In de zomer neem ik in één keer al mijn geld op, ook als ik op dat moment verlies loop. Ik heb misschien wel het slechtste rendement van alle Peakers! Toch ben ik blij met Peaks want het helpt me om wat opzij te zetten. Mijn geld is namelijk altijd op, tja ik ben gewoon ontzettend slecht met geld. En ik hou heel erg van leuke dingen doen.”

Mystery job

“Wat ik het lastigst vind aan mijn werk is uitleggen wat ik precies doe. Ik doe van alles door elkaar en daardoor weten zelfs mijn collega’s niet precies wat mijn werk is. Ze zouden het omschrijven als ‘iets met data’, denk ik. Dat klopt wel, maar het is veel meer dan dat. Misschien dat ze het na het lezen van dit stuk eindelijk een beetje begrijpen.”

Zelf ook gaan beleggen?
Beginnen is makkelijker dan je denkt

Download PeaksDownload Peaks
Dit delen

Over Doris, de auteur

Het liefst schrijft Doris alles op rijm. Ze gelooft in minder is meer en houdt van een flauwe grap op zijn tijd. Doris kan niet alleen leuk (en bondig) schrijven, ook maakt ze veel van de illustraties bij de artikelen op de Peaks blog.

Misschien is dit ook wel iets voor jou:

Beleghuh?5 min

5 tekens dat je klaar bent om te beginnen met beleggen

13 januari, 2020 - door Pleun
Geld5 min

Hoe je meer geld kan overhouden in 2020

03 januari, 2020 - door Asmoun

Up is de blog van Peaks, een app waarmee je heel gemakkelijk kunt beleggen. Hier, op onze blog, schrijven we over van alles wat met geld, beleggen en financiën te maken heeft. Voor onze Peakers, maar ook voor iedereen die het leuk en interessant vindt!

Heb je Peaks nog niet op je telefoon? Download de app (en probeer ‘m de eerste maand gratis!)

Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Schipluidenlaan 4 te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.