Olga, bedrijfsleider van De Nieuwe Anita

Olga (47): “Als je veel werkt heb je niet zoveel tijd om geld uit te geven”

Voorleestijd: 3 min

Comments: 3

“Samen met mijn zakenpartner Jeroen run ik nu ruim veertien jaar De Nieuwe Anita. Dat is een cultureel café met muziek, film en theater in Amsterdam. Ons publiek komt over het algemeen uit linkse, creatieve hoek. Een groep die geld niet het belangrijkste vindt, en die vaak ook een kleinere portemonnee heeft. Daar houden wij rekening mee in de programmering. Voor elf euro heb je een driegangenmaaltijd en je kunt voor drie euro naar de film.

We huren mensen in om de programmering te maken. Er kan hier van alles: comedy, optredens, dj’s, gekke performances, themafeestjes, noem maar op. Het leukste vind ik om ervoor te zorgen dat alles op zo’n avond geregeld is. Van het maken van een Facebook evenement tot het regelen van een geluidsman en genoeg personeel. En ik geniet ervan als mensen met een leuk nieuw idee komen voor een feestje, om daar dan over mee te denken.

De business gaat goed: we zijn nu al september aan het boeken. Dat vergelijkbare tenten dichtgaan helpt wel mee, maar ik vind het hartstikke zonde. De Sugarfactory bestaat niet meer, de Pacific Park is dicht. In Noord zit genoeg, maar in West is voor dit publiek maar weinig te vinden.

Als Jeroen en ik er over een paar jaar mee stoppen hoop ik echt dat iemand zo enthousiast is om het van ons over te nemen. Als De Nieuwe Anita verdwijnt zou dat heel erg zijn. Maar wij kunnen het niet voor altijd blijven doen. Ik werk minimaal zestig, vaak wel zeventig uur per week. Het voordeel daarvan is wel dat als je veel werkt, je niet zoveel tijd hebt om geld uit te geven. Ik kan zo elke maand aardig wat sparen. Niet dat ik een giga spaarrekening heb, steeds gaat het naar een ander spaardoel, bijvoorbeeld een auto.

Dromen voor de toekomst

Over maximaal vijf jaar wil stoppen met werken. Ik heb geen pensioen, maar mijn man en ik hebben het plan om ons huis in Amsterdam te gaan verkopen. Met de opbrengst daarvan kunnen we het wel even uitzingen in ons vakantiehuis in Portugal. We kochten dat huis afgelopen jaar voor 45.000 euro, en daar heb je dan 175 vierkante meter voor! De vorige eigenaresse is onze 71-jarige buurvrouw, die een giga stuk land heeft waar ze van alles op verbouwt en verkoopt op de markt. Ik zou haar daar dolgraag bij willen helpen. Of ik zou weer dingen willen maken: kleding, decoratief werk, mozaïeken, het lijkt me allemaal heerlijk om te doen.

Laatst sprak ik een jongen die z’n huis had verkocht en naar Kroatië was vertrokken. Twee maanden later was ‘ie terug met spijt. Dat zou ons in theorie ook kunnen gebeuren. Daarom denken we erover om eerst het huis te verhuren, en te kijken hoe het bevalt. Ik maak me daar niet zo’n zorgen om hoor. De Nieuwe Anita opgeven zal alleen wel wat pijn gaan doen.”

 1. Leuk verhaal, maar wat is de relatie met sparen of beleggen? Verdient Olga met haar vriend nu voldoende om te sparen voor pensioen of “later”?

  1. Ja, dat was ook mijn gevoel. Leuk om te lezen, maar waar lezen we hoe ze omgaat met Peaks/beleggen in relatie tot haar pensioen. Dan zou wat waarde toevoegen aan de tekst.

   1. Ha Pieter en Willemijn,

    Dank voor jullie reacties en tips. Olga spaart wel, maar steeds voor doelen op de kortere termijn, zoals een auto. Ik heb dat nu toegevoegd in de tekst. Beleggen of sparen voor haar pensioen doet ze dus niet. Haar huis is haar pensioen.

    Ik zal jullie wat meer vertellen over onze bedoeling met dit soort interviews: we willen aan de hand van persoonlijke verhalen laten zien hoe mensen over geld denken en ermee omgaan. Zo hopen we onze Peakers en andere lezers aan het denken te zetten, te inspireren of gewoon te vermaken. Het is geen eis dat geïnterviewden zelf sparen of beleggen. Maar het kan natuurlijk wel!

    Ik hoop dat ik zo jullie vragen heb beantwoord.

    Groeten, Floor

Laat een reactie achter

Anderen kunnen je e-mailadres niet zien.

Goed om te weten: Peaks heeft het recht om reacties te verwijderen die ongepast taalgebruik bevatten of die inhoudelijk niet bijdragen aan de blog.