trevin lam belegt in whiskey

“Ik zie beleggen in whisky als crypto vijf jaar geleden”

Voorleestijd: 5 min

Trevin Lam richtte twee jaar geleden, samen met zijn vrouw Lilie, whisky-webshop Whiskay op. Verzamelaars én beleggers kunnen er whisky’s van €80 tot €80.000 euro kopen. Daarnaast werkt Trevin nog een paar maanden als beleggingsanalist. Over niet al te lang gaat hij zich volledig focussen op z’n whiskybusiness.

Trevin is ontzettend blij met z’n robotstofzuiger, die vaak dingen voor hem terugvindt die hij kwijt was. Hij heeft het liefst rosbief op z’n boterham en z’n favoriete whisky is Yamazaki Sherry Cask 2013. Toen deze ooit uitkwam kon je ‘m bij de Gall en Gall halen voor €80; tegenwoordig kost een fles €4.000. Trevin heeft samen met Lilie twee dochters: Zoey en Celine Kay, naar wie Whiskay.com is genoemd.

Hoe ben je begonnen met beleggen in whisky?

Ik vond whisky altijd al lekker en kocht af en toe een gelimiteerde editie op het vliegveld. Toen er eens iemand bij me over de vloer kwam en mijn bescheiden verzameling Johnnie Walker whisky’s zag, raadde hij me aan om te beleggen in Japanse whisky’s. Ik kende alleen whisky uit Schotland, dus ging me in de Japanse variant verdiepen. In de zomer van 2015 had Nikka, de op twee na grootste whiskydistilleerderij van Japan, aangekondigd om niet langer whisky’s met leeftijdsaanduidingen te maken. Zo ontstond schaarste, en dan weet je gewoon dat de prijzen omhoog gaan.”

Sloeg jij toe voordat die prijsverhogingen ingingen?

“Ik was er eigenlijk nét te laat bij, maar sommige winkels hadden het nieuws nog niet gehoord en hun prijs niet verhoogd. Die flessen kocht ik op, om ze vervolgens voor het dubbele weer door te verkopen. M’n rendement was honderd procent, alleen ik deed het op heel kleine schaal. Ik dacht: als ik dit grootser ga aanpakken, kan ik er heel veel mee verdienen. Dus deed ik onderzoek naar Japanse whisky’s en whisky’s die niet meer gemaakt worden. Uiteindelijk hebben mijn vrouw en ik alles verkocht, behalve ons huis, om te gaan beleggen in whisky. Eng vond ik het niet, want ik zie heel veel potentie in whisky als belegging.”

Ik dacht: als ik dit grootser ga aanpakken, kan ik er heel veel mee verdienen

Waarom heb je zo’n groot geloof in whisky als belegging?

“Vooral omdat het nog bekend moet worden bij het grote publiek. Ik zie whisky een beetje als crypto vijf jaar geleden, in de zin dat destijds niemand wist wat het was, en nu iedereen het erover heeft. Whisky moet nog onderkend worden als beleggingscategorie. Ik geloof echt dat financiële partijen er op een gegeven moment in gaan beleggen, net als nu bij crypto gebeurt. En wat beleggen in whisky bijzonder maakt is dat het aanbod eindig is bij sommige distilleerders.”

En door schaarste stijgen de prijzen.

“Precies! Zoals het ook bij Nikka ging. Daarbij is de productietijd van veel zeldzame whisky’s erg lang – soms wel 25 jaar. Ook hierdoor worden de prijzen nogal opgedreven. Je kunt niet zomaar even een gigabatch whisky bijmaken. Het aanbod reageert dus met een enorme vertraging op de vraag. Producenten proberen het aanbod dan weer versneld te vergroten door flessen met een beperkte oplage op de markt te brengen. Wat de prijs dan gaat doen weet je niet, dat is een beetje een gok. Dat is een kwestie van hoeveel vraag er is.”

Bij beleggen in aandelen of vastgoed kun je tussentijds winst maken door dividend of huur. Is whisky in dat opzicht niet een beetje een ‘onnuttige’ investering?

“Bij whisky kun je inderdaad in de tussentijd niet profiteren van je belegging. Toch doen veel mensen het voor het rendement, maar je moet dus wel eerst handelen voordat je je winst kunt verzilveren. Het mooie vind ik dat veel mensen – naast de winst – andere redenen hebben: ze hebben een speciale band met de fles omdat ze ‘m ooit hebben gedronken bij een speciale gelegenheid, ze kopen ‘m voor hun kleinkind of omdat de fles uit hun geboortejaar stamt. Dat maakt het een heel persoonlijke belegging.”

Tot vijfduizend euro maken mensen een fles nog wel eens open

Wat is het grootste risico dat je loopt met beleggen in whisky?

“Natuurlijk is er het risico dat je geld verliest omdat je een fles met verlies verkoopt, in plaats van met winst. Het blijft moeilijk om de waarde te bepalen. Daarnaast is het verschepen van de flessen een groot risico. Een fles kan kapot gaan of kwijtraken. Omdat onze webshop wereldwijd levert, moeten we dat risico wel nemen. Als het een écht dure fles is, ga ik zelf met het vliegtuig. Ik zit dan wel een beetje onrustig de hele reis, want de fles mag niet het passagiersgedeelte in, maar moet in het ruim mee.”

Drinken mensen zo’n dure fles wel eens leeg?

“Tot vijfduizend euro maken mensen een fles nog wel eens open voor een speciale gelegenheid. Daarboven heb ik nog nooit gehoord hoe de whisky smaakt. Wel hoe het rendement smaakt, dat smaakt vaak goed! De duurste fles die ik ooit heb opengemaakt was er eentje van vijftienhonderd euro, bij de geboorte van onze tweede dochter. M’n vrouw dronk niet mee, want ze houdt niet van whisky.”

Wat wil je nog bereiken met je whisky webshop?

“We willen graag een whiskyfonds opzetten. Nu is het zo dat je óf een hele fles koopt, of niets. Het zou mooi zijn als je met duizend euro voor een paar procent in een fles zou kunnen investeren. Zoals je ook een aandeel van een bedrijf kan kopen. Zo wil ik beleggen in whisky toegankelijk maken voor iedereen.”

 

Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen. Weet ook dat dit interview niet bedoeld is als advies om in whisky te beleggen, maar vooral om ervan te genieten 😉