fleur legt uit hoe ze geld verdient in de danswereld

Fleur (25): “Voor geld moet je ‘t niet doen in de danswereld”

Voorleestijd: 2 min

Comments: 0

Elke maand interviewen we mensen over hun financiën. Aan de hand van persoonlijke verhalen laten we zien hoe mensen over geld denken en ermee omgaan. Deze keer: gelukkig is werken in de danswereld haar passie, want voor het geld zou Fleur het niet moeten doen.

“Nog één maandje krijg ik stufi, dus daar moet ik maar even goed van genieten. Ik zit in de laatste fase van de Academie voor Theater en Dans, waar ik de opleiding tot docent dans doe. Naast stufi kom ik aan mijn geld door het geven van danslessen en workshops. Ik geef hiphoplessen, doceer in het onderwijs dans en drama, maak voorstellingen met kinderen en begeleid dansworkshops voor demente ouderen.

In de danssector komen vaste contracten weinig voor. De meesten werken als zzp’er, en ik ook. Ik zou ook niet in loondienst willen. Ten eerste omdat ik zoveel mogelijk verschillende dingen wil doen en aan zo divers mogelijke mensen wil lesgeven. Daar krijg ik inspiratie en energie van. Ten tweede ben ik bang dat ik onder een baas beperkt zou worden in mijn vrijheid en creativiteit. Als zelfstandige kan je veel meer je eigen koers bepalen.

Ik ben gaan leven naar wat ik verdien

Dansen is mijn passie

Ik doe dit werk omdat het mijn passie is. Voor het geld moet je het niet doen in de danswereld. Je moet best hard werken om uiteindelijk redelijk te verdienen. En wil je een huis kopen, dan moet je drie jaar lang een bepaald inkomen hebben. Maar daar maak ik me geen grote zorgen over. Op dit moment past een koophuis niet bij me omdat het dan voelt alsof ik minder kan gaan en staan waar ik wil.

Doordat ik tijdens mijn opleiding al lesgaf, en ik ook nog wat bij leende, had ik best wat te besteden. Een deel zet ik opzij, maar ik ben ook wel gaan leven naar wat ik verdien. Op lekker eten zal ik niet bezuinigen. Niet dat ik zo vaak uit eten ga, maar ik geef graag geld uit aan verse, goede producten om zelf mee te koken. Festivals vind ik vaak wel duur: een kaartje plus eten en drinken voor de hele dag kosten je zo honderd euro. Alleen als ik de muziek echt heel tof vind, is het me dat geld waard.”

 

Weet dat je met beleggen risico neemt en dat je (een deel van) je inleg kúnt verliezen.

Laat een reactie achter

Anderen kunnen je e-mailadres niet zien.

Goed om te weten: Peaks heeft het recht om reacties te verwijderen die ongepast taalgebruik bevatten of die inhoudelijk niet bijdragen aan de blog.