Levi, een blonde jongen met zijn boekenkraam op de Albert Cuyp markt

Levi (22): “Het studentenleven in Amsterdam is stukken duurder dan Groningen”

Voorleestijd: 2 min

Comments: 0

Elke maand interviewen we mensen over hun financiën. Aan de hand van persoonlijke verhalen laten we zien hoe mensen over geld denken en ermee omgaan. Deze keer: Levi vind het leven in Amsterdam heerlijk, maar het is wel stukken duurder dan Groningen.

“Mijn opa heeft goud geld verdiend met zijn boekenstal op de Albert Cuyp. Op zaterdagen stonden ze met vijf man tegelijk tasje na tasje te vullen. Nu is dat wel anders. Door e-readers en omdat mensen sowieso minder lezen, brengt het lang niet meer zoveel op. Alle kramen hier hebben het lastig. Er wonen bijna alleen maar yuppen in de buurt die veel werken en geen tijd hebben om naar de markt te gaan. Ze bestellen liever bij bol.com. Maar mijn moeder – die de stal heeft overgenomen – vindt het nog steeds mooi werk. Ik ook, daarom help ik in de zomers en de weekenden.

Mijn opa heeft goud geld verdiend met zijn boekenstal op de Albert Cuyp

Naast boeken en strips verkopen op de markt werk ik in de foodcatering op festivals. Voor na de zomer ben ik hard op zoek naar een baantje in de bediening, het liefste bij een tof restaurant zoals Canvas. Naast werken, studeer ik ook. Twee jaar heb ik in Groningen vakken gevolgd en sinds kort ben ik terug in Amsterdam voor een minor en het schrijven van mijn scriptie.

In Groningen willen de meeste studenten zich zo goedkoop mogelijk bezatten voordat ze de stad in gaan. Hier doe ik dat ook weleens met vrienden, maar vaker nog gaan we ergens uit borrelen en blijven we eten, om daarna eventueel nog ergens anders heen te gaan. De levensstijl hier is anders, ik denk omdat Amsterdam niet alleen een studentenstad is, meer een alles-stad. Bovendien opent er om de haverklap een leuk restaurant of café. Ik vind dat heerlijk. Mijn geld geef ik het liefste uit aan borrelen en uit eten gaan. Maar het maakt het leven hier – al helemaal als je de hoge huren meetelt – wel een stuk duurder.”

Laat een reactie achter

Anderen kunnen je e-mailadres niet zien.

Goed om te weten: Peaks heeft het recht om reacties te verwijderen die ongepast taalgebruik bevatten of die inhoudelijk niet bijdragen aan de blog.