PeaksBlogPeaksPeakers Sabine en Joost aan het woord

  Peaks

  Peakers Sabine en Joost aan het woord

  26 mei, 2020 - door Asmoun

  5 min

  We vroegen onze Peakers naar hun ervaringen met de Peaks-app. Beleggen ze voor een speciaal doel? Hoeveel risico nemen ze en hoe reageren ze eigenlijk als de beurs dipt? Deze keer interviewden we Peakers Sabine en Joost.

  Sabine Portfolio Heet 🌶️🌶️🌶️🌶️ 

  Sabine (46) is docent Engels in het voortgezet onderwijs en belegt vooral uit interesse. Ze laat zich niet snel van de wijs brengen door een beursdip en vindt schommelingen op de beurs zelfs “vooral interessant”.

  “Toen ik voor het eerst over Peaks hoorde, dacht ik: “wat een leuk initiatief om op een laagdrempelige manier kennis te maken met beleggen”. Ik was vooral heel benieuwd hoe dat nou werkt met een beurskoers die op en neer gaat. Daarom heb ik gekozen voor portfolio Heet. Ik wil zoveel mogelijk beweging kunnen zien in de beurskoers. En echt kunnen merken wat gebeurt met je geld als je de markt volgt.”

  Hoe heb je de Peaks-app ingesteld?

  “Ik leg 14 euro per week in, omdat ik weet dat ik dat echt kan missen. Dat geeft me een gevoel van controle en dat vind ik fijn. Zo heb ik het een kleine twee jaar geleden ingesteld in de app en daar heb ik eigenlijk nooit meer iets aan veranderd. Eerst heb ik berekend wat ik per week kan missen en dat ben ik gewoon wekelijks gaan inleggen. Ik heb geld op een spaarrekening staan en daar wil ik geen risico mee nemen, omdat ik het belangrijk vindt om altijd een goede financiële buffer achter de hand te hebben.”

  Ik zie het beleggen meer als een interessant experiment voor de langere termijn

  Schrik je van een beursdip?

  “Nee, omdat ik weet dat het geld dat ik opzij heb gezet bij Peaks, geld is dat kan missen. Ook al is mijn Peaks-potje inmiddels flink gegroeid, kan ik het wel aan als de beurs even dipt. Ik kan zonder dat potje leven en ik zie het beleggen meer als een interessant experiment voor de langere termijn. Toen de beurs in februari crashte door de gevolgen van het coronavirus heb ik gewoon even niet naar mijn Peaks-account gekeken. Vier weken later keek ik naar mijn rendement en toen viel het me eigenlijk nog wel mee. Ik ben blijven inleggen in de periode dat het minder ging en toen de beurs weer wat aantrok, heb ik daar profijt van gehad. Ik ben mijn winsten van vorig jaar nu even kwijt, maar ik ben niet onder het bedrag gekomen dat ik in totaal heb ingelegd.”

  Heb je een speciaal doel waarvoor je belegt?

  “Niet speciaal nee. Ik beleg ook in een indexfonds bij een andere partij en voor dat potje geldt ook dat ik het geld dat daarin zit, niet hoef te missen. Als ik het geld ooit voor iets leuks zou willen gebruiken, dan kan dat. Maar in principe hoeft dat niet.”

  Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen.

  Joost Portfolio Scherp 🌶️🌶️🌶️ 

  Joost (21) studeert Finance & Control (voorheen bedrijfseconomie) en werkt in een skicentrum bij hem in de buurt. Omdat hij een groot wintersportfanaat is, is die baan hem op het lijf geschreven. Dat Joost een economische studie doet ligt ook voor de hand, want de financiële wereld is hem met de paplepel ingegoten.

  “Mijn moeder werkt bij een grote bank in Amsterdam en ik mocht als kind vroeger wel eens mee naar kantoor. Daar zag ik dan mensen werken met acht beeldschermen voor zich met grafieken en beursinformatie. En toen ik al heel jong was, wilde ik daar meer over leren en me erin gaan verdiepen.”

  Hoe kwam je met Peaks in aanraking?

  “Ik ken Peaks omdat een medewerker van Peaks ooit een workshop gaf bij ons op de hogeschool. Toen heb ik de app direct geïnstalleerd en ben ik begonnen. Eerst was ik wat sceptisch. Door mijn financiële achtergrond dacht ik dat je zelf wat actiever moet zijn als je belegt om goede resultaten te behalen.”

  “Maar inmiddels vind ik het fijne aan Peaks juist dat ik met de app kan beleggen zonder dat ik er veel tijd aan kwijt ben. Ik studeer en daarnaast werk ik 21 uur per week. Dan kom ik er eigenlijk niet aan toe om zelf dagelijks in de gaten te houden wat de beurs doet. Dus was Peaks voor mij een hele goede optie om te starten met beleggen, terwijl ik mijn tijd en aandacht aan andere dingen kan besteden.”

  Hoe leg je in bij Peaks?

  “Ik beleg dagelijks een euro en ik stort per maand ook 50 of 100 euro extra in mijn Peaks-potje. Dat heb ik altijd gedaan sinds ik ben begonnen. Voor mij is het een vorm van investeren die ik niet dagelijks hoef te checken, omdat ik goed weet welke bedragen ik maandelijks kan missen om te beleggen. Ik heb meerdere spaarrekeningen en ik weet goed hoeveel geld ik overhoud om te kunnen investeren.”

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks

  In 2019 heb ik bijna al mijn financiële meevallers belegd

  “In 2019 heb ik bijna al mijn financiële meevallers belegd, omdat het dat jaar heel goed ging op de beurs. En dat is me qua rendement heel goed bevallen. In februari – toen de beurs dipte – heb ik een deel van mijn Peaks-potje opgenomen, maar ben ik wel door blijven beleggen. Ik weet dat de beurs veerkrachtig is en op een gegeven moment weer herstelt. En ik weet ook dat je op de euro’s die je in blijft leggen in tijden van crisis weer een hoger percentage rendement kan pakken als de beurs herstelt. Dus het zou zonde zijn om daar niet van te profiteren.”

  Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen.

  Dit delen

  Over Asmoun, de auteur

  Of het nu een ingewikkeld artikel is of een interview, Asmoun geeft aan iedere tekst zijn eigen draai. Met zijn creativiteit tovert hij taaie beleggingstaal in no-time om in een leesbaar en leuk stuk.

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.