PeaksBlogPeaksPeakers aan het woord: Harry en Fokke

  Peaks

  Peakers aan het woord: Harry en Fokke

  02 september, 2020 - door Doris

  6 min

  In deze rubriek gaat het over onze Peakers. Wat doen ze in het dagelijks leven? Waarom begonnen ze met Peaks? Beleggen ze voor een specifiek doel? Hoe gebruiken ze de app en hoe gaat het tot nu toe met het opbouwen van een potje voor later? Deze keer spreken we met Harry en Fokke.

  Harry (59)
  Peaker sinds: 24 maanden
  Portfolio: Heet 🌶️🌶️🌶️🌶️
  Rendement: 23%

  Sinds negen jaar is Harry internationaal chauffeur. Hij rijdt vooral door de Benelux, Denemarken, Duitsland en Frankrijk. Harry komt op zoveel mooie plekken dat hij zichzelf de titel ‘beroepstoerist’ heeft aangemeten. Sinds kort heeft hij een heel mooie Mercedes: zonder spiegels, maar met camera’s en de wagen rijdt vrijwel automatisch. Zijn bolide neemt zelf rotondes en past z’n snelheid aan in de bebouwde kom. Harry heeft er geen omkijken meer naar. Ook beleggen gaat tegenwoordig heel makkelijk en toch kijkt hij iedere dag hoe het ervoor staat. Er ontsnapt niets aan zijn aandacht.

  Hoe ben je met beleggen begonnen?

  “Twintig jaar geleden ben ik begonnen met beleggen. Het begon met een beleggingshypotheek en toen is het balletje gaan rollen. Inmiddels beleg ik op meerdere manieren, waaronder met Peaks. Ik was er vroeg bij want het concept sprak me aan. Wisselgeld beleggen leek me een grappig systeem. Dat werd in het begin vergeleken met een ouderwetse piekenpijp: die had ik vroeger zelf ook!”

  Hoe gaat het tot nu toe? Schrik je na twee jaar nog van een dip?

  “Achteraf is mooi praten, maar als ik veel eerder was begonnen met iets als Peaks dan had ik nu een flink kapitaal gehad. Het gaat over het algemeen namelijk best goed met mijn beleggingen. Ik beleg bewust met portfolio Heet, dat schiet tenminste op. En zolang ik een buffer achter de hand heb, kan ik het risico wel lopen. 

  Op het moment zet ik iedere week standaard mijn wisselgeld opzij en ook nog €1 per dag. Het liefst zou ik zien dat de grafiek van mijn beleggingen een mooie stijgende lijn is. Soms als het te hard omhoog schiet, haal ik er daarom wat af. En als ik mijn beleggingen zie dalen, leg ik wat bij. Bij iedere dip denk ik ‘ik ga toch niet failliet’ en dan grijp ik de kans aan om wat extra’s in te leggen. Afgelopen maart heb ik bijvoorbeeld extra ingelegd om zo mijn winstkans te vergroten. Soms zou ik wel meer geld achter de hand willen hebben, dan had ik in maart meteen een paar duizend euro extra belegd.”

  Waar beleg je voor?

  “Een tijdje terug kwam mijn dochter thuis: ‘moet je kijken wat ik heb ontdekt!’, enthousiast laat ze me de Peaks app zien. Toen moest ik lachen en toverde mijn eigen telefoon tevoorschijn. Ondertussen belegt iedereen uit het gezin. Dat levert leuke gesprekken op en we hebben allemaal onze eigen doelen.

  Zo hoop ik over vijf jaar genoeg geld bij elkaar belegd te hebben om een camper te kopen. Als mijn vrouw en ik met pensioen zijn, gaan we door Europa reizen. Scandinavië vind ik mooi en het lijkt me heerlijk om daar te rijden. En dan niet voor mijn werk.”

  Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen.

  Fokke (34)
  Peaker sinds: 18 maanden
  Portfolio: Heet 🌶️ 🌶️ 🌶️ 🌶️
  Rendement: 31,4%

  Fokke heeft zijn eigen filmproductiebedrijf waarmee hij onder andere korte speelfilms, documentaires en commercials maakt. Zijn formule een pakkend verhaal plus emotie plus betekenis werkt zo goed, dat zijn films al meerdere keren in de prijzen zijn gevallen. Van economie en beleggen heeft hij echter minder kaas gegeten. Zo was economie het enige vak op de middelbare school waar hij een onvoldoende voor stond. En beleggen was nog nooit in zijn hoofd opgekomen: “Daar moet je veel geld voor hebben én econoom voor zijn”, dacht hij. Tot hij Peaks leerde kennen.

  Hoe ben je met beleggen begonnen?

  “Beleggen was altijd een ver van mijn bed show. Het was simpelweg niet iets waarvan ik dacht dat ik het ooit zou gaan doen. Tot ongeveer anderhalf jaar geleden. Toen vertelde een goede vriend van me dat hij belegt. Dat verraste me, want daar vond ik hem totaal het type niet voor! Als hij het kan, kan ik het vast ook, dacht ik. Toen ben ik begonnen en nu doe ik het nog steeds. Met Peaks is het zo laagdrempelig, ik denk oprecht dat iedereen die geld overheeft op deze manier kan beleggen.”

  Hoe gaat het tot nu toe? Heeft de coronacrisis invloed gehad op je beleggingshumeur?

  “Ik kijk niet zo vaak in de app en ik houd me eigenlijk ook niet veel bezig met de economie. Over het algemeen blijf ik er vrij rustig onder als het wat minder gaat op de beurs. Ik laat me niet meeslepen door de waan van de dag. Als we met zijn allen rustig doen, klimt de koers vast weer omhoog. 

  Aan het begin van de crisis sprak ik een vriend die actief belegt. Hij suggereerde om minder in obligatiefondsen te gaan beleggen. De logica erachter weet ik niet precies, maar ik ben in de app gedoken en ben van portfolio Mild naar portfolio Heet geswitcht. Mijn vriend heeft er veel meer verstand van dan ik. En als ik het gewoon met een druk op de knop kan aanpassen en het niet erg vind wat meer risico te lopen, dan is er toch geen reden om het niet te doen? Tot nu toe heb ik er geen spijt van.”

  Waar beleg je voor?

  “Een beleggingsdoel heb ik niet echt, ik ben gewoon benieuwd waar het naartoe gaat en hoe het er over vijf á tien jaar voor staat. Het is leuk om te zien dat m’n Peaks-potje steeds groter wordt, maar ik heb niet een bedrag waar ik naar streef. Ik zie het als een extraatje, een extra paard om op te wedden. 

  Ondertussen heb ik aardig wat opgebouwd met mijn wisselgeld. Zonder het gevoel dat ik er ook maar enige moeite voor heb hoeven doen. Het geld dat ik iedere week beleg, mis ik niet, dat maakt het voor mij leuk en toegankelijk. Misschien gebruik ik het geld over een paar jaar voor een vakantie of misschien wordt het een aanvulling op mijn pensioen. De tijd zal het leren.”

  Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen.

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks
  Dit delen

  Over Doris, de auteur

  Het liefst schrijft Doris alles op rijm. Ze gelooft in minder is meer en houdt van een flauwe grap op zijn tijd. Doris kan niet alleen leuk (en bondig) schrijven, ook maakt ze veel van de illustraties bij de artikelen op de Peaks blog.

  Misschien is dit ook wel iets voor jou:

  Peaks5 min

  Peakers Sabine en Joost aan het woord

  26 mei, 2020 - door Asmoun
  Peaks4 min

  Voorzichtig, Gebalanceerd, Ondernemend of Avontuurlijk. Welk Peaks portfolio past bij jou?

  16 mei, 2018 - door Doris

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.