PeaksBlogPeaksHoe Nele van plan is om als 25-jarige 42.000 euro te verdienen

  Peaks

  Hoe Nele van plan is om als 25-jarige 42.000 euro te verdienen

  01 mei, 2020 - door Asmoun

  5 min

  Geld en vrijheid zijn behoorlijk aan elkaar verbonden. Met een financiële buffer heb je ruimte om te kunnen kiezen voor wat je belangrijk vindt. Het maakt je bijvoorbeeld minder afhankelijk van je werkgever of je klanten. En het stelt je instaat iets te doen of kopen waar je gelukkig van wordt. Eigenlijk koop je door geld opzij te zetten, een stukje vrijheid en een pakket vol met keuzes. 

  Onze Duitse collega Nele weet dat als geen ander en schreef een blog over haar plan om in de komende 20 jaar zo’n 42.000 euro te verdienen. Omdat dit een plan is waar je als Nederlandse lezer ook wat aan hebt, hebben we ‘m voor je vertaald en kun je deze hieronder lezen.

  Mijn plan om als 25-jarige 42.000 euro te verdienen

  Ik ben nu 25 jaar en begin langzaamaan steeds meer na te denken over mijn financiële toekomst. Zal ik ooit een huis kunnen betalen? Kan ik ook als ik met pensioen ben een normaal leven leiden zonder mijn levensstandaard naar beneden te schroeven? De afgelopen maanden heb ik de taak op me genomen om eindelijk eens mijn geldzaken te regelen. En ik heb mezelf een flink doel gesteld, lees alles over mijn ervaring in deze blog.

  Mijn uitgangssituatie: hoeveel geld kan ik daadwerkelijk opzij zetten?

  Toen ik bij Peaks begon, ongeveer een half jaar geleden, had ik totaal geen zicht op mijn financiële situatie – laat staan dat ik ooit over beleggen had nagedacht. Op de een of andere manier wist ik gewoon niet hoeveel er precies binnenkwam en hoeveel ik uitgaf en dus hoeveel ik kon sparen. Iedere maand zette ik gewoon een willekeurig bedrag opzij, zonder plan. Best vreemd eigenlijk. Maar goed, dat zou veranderen. Ik vulde deze spreadsheet in om een overzicht te krijgen van mijn financiën en ik merkte vrijwel meteen op dat ik veel meer uitgaf dan ik doorhad. Ik durf je niet te vertellen hoeveel ik uitgaf aan feestjes, restaurants en kleding, maar ik kan je één ding zeggen: absoluut te veel.

  En dan?

  Na deze openbaring wist ik hoeveel geld ik eigenlijk opzij kan zetten. En doordat ik niet zoveel geld meer wilde uitgeven aan onnodige zaken, is het bedrag dat ik iedere maand apart zet een stuk hoger dan eerst. Het geeft me een goed gevoel dat het bedrag op mijn bankrekening groeit en dat mijn geld daar veilig staat. Maar het levert me niet echt iets op, dus wilde ik stappen ondernemen en meer risico nemen. Mijn nieuwe baan bij Peaks komt nu opeens bijzonder goed van pas.

  Weet wel dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen.

  Nu ben ik officieel een belegger

  Al had je me een jaar geleden verteld dat ik nu mijn geld zou beleggen in indexfondsen, had ik je vol ongeloof aangekeken – ik had zelfs nog nooit van een indexfonds gehoord. Nu ik bij Peaks werk, heb ik het voor het eerst met mensen over geld en sparen en beleggen (en indexfondsen). Dit had ik veel eerder moeten doen! Ik kreeg namelijk zoveel tips van collega’s, leerde van andermans fouten en begon in te zien dat beleggen een goede (en makkelijke!) manier is om een potje voor later op te bouwen.

  Hoe bouw ik een potje voor later op?

  Naast dat ik nog steeds geld op mijn spaarrekening zet, beleg ik ook met Peaks – op drie manieren. Zo beleg ik mijn wisselgeld. De kleine bedragen die ik iedere week opzij zet, mis ik niet eens op mijn bankrekening. Het is dan ook maar zo’n €5. Omdat dit niet zo veel is, beleg ik iedere maand een vast bedrag van €50 en soms, als het me uitkomt, leg ik een extra bedrag in. hoeveel dat is verschilt per keer, maar het is gemiddeld zo’n €30 per maand. In totaal beleg ik dus wel €100 per maand! Een flink bedrag waarvan ikzelf nooit had gedacht dat ik het kon missen. Toch is het geld waar ik nu en in de nabije toekomst gemakkelijk zonder kan.

  Mijn doel

  Ik heb voor portfolio Scherp gekozen: dit betekent dat 70% van mijn geld wordt belegd in aandelenfondsen en 30% in obligatiefondsen. Obligatiefondsen zijn stabieler, maar ze brengen ook een lager rendement, dus ik beleg liever in wat meer aandelenfondsen en neem meer risico. Want dan heb ik de kans om meer rendement te halen. Het zou zomaar kunnen dat mijn plannen veranderen, dat ik dan met een druk op de knop een ander portfolio kan kiezen vind ik een fijn idee. Met de berekenaar van Peaks heb ik berekend wat ik met €100 kan bereiken. Na 20 jaar kan ik zo’n €42.000 verwachten. Afhankelijk van de markt kan het ook hoger of lager uitpakken. 

   

  De verwachte rendementen zijn gebaseerd op resultaten uit het verleden. Onthoud dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst en dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren.

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks
  Dit delen

  Over Asmoun, de auteur

  Of het nu een ingewikkeld artikel is of een interview, Asmoun geeft aan iedere tekst zijn eigen draai. Met zijn creativiteit tovert hij taaie beleggingstaal in no-time om in een leesbaar en leuk stuk.

  Misschien is dit ook wel iets voor jou:

  Interviews4 min

  “Geen betere tijd om risico te nemen dan wanneer je jong bent”

  04 juli, 2017 - door Floor

  "Blijf de baas over jezelf met een financiële buffer"

  31 mei, 2017 - door Floor

  Met deze 5 tips verklein je het risico van beleggen

  05 september, 2019 - door Floor

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.