PeaksBlogInterviews“Tot m’n 38ste niets opgebouwd, toch op m’n 55ste met pensioen”

  Interviews

  “Tot m’n 38ste niets opgebouwd, toch op m’n 55ste met pensioen”

  05 maart, 2019 - door Floor

  6 min

  Na dik twaalf jaar werken had Remco van Arkelen (destijds 38, nu 40) nul komma nul pensioen opgebouwd. Ook spaarde hij nauwelijks wat van de €1.500 netto die maandelijks binnenkwam. Wel betaalde hij zich scheel aan rente voor z’n aflossingsvrije hypotheek, maar loste niets af. Toen hij in 2015 kritisch naar z’n financiën keek, wist hij dat er iets heel anders moest. En zo geschiedde: “Als mijn vrouw en ik dit volhouden zijn we in 2026 hypotheekvrij en in 2033 financieel onafhankelijk.” Dan kan Remco op z'n 55ste met pensioen.

  Hoe kun je zo’n grote inhaalslag maken in zeventien jaar tijd, waar mensen normaal gesproken hun hele werkende leven over doen?

  “Ik heb me hiervoor laten inspireren door een beweging die FIRE heet. FIRE staat voor Financial Independent Retire Early. Twee basisprincipes van deze beweging zijn bewust met je geld omgaan en slim beleggen. Dat betekent niet meedoen aan de ratrace van overconsumeren: geen gloednieuwe auto, nieuwste iPhone en iedere week uit eten. Bij mij viel het kwartje toen ik op de blog van Mister Money Moustache las over The shockingly simple math behind early retirement. Het komt erop neer dat je financieel vrij bent als je 25 keer je jaaruitgaven bij elkaar opzij hebt gezet door te sparen en beleggen. De enige regel is dat je jaarlijks niet meer dan 4% van je opgebouwde potje consumeert. Ik zag dat rekensommetje en dacht: dus als ik 50% van mijn inkomen opzij zet, ben ik binnen 17 jaar financieel onafhankelijk!”

  Bedoel je 50% van je salaris van €1.500?

  “Nee, ik was inmiddels beter gaan verdienen. Toen ik zag hoe het ervoor stond met de aflossingsvrije hypotheek met woekerpolis die m’n vrouw en ik jaren ervoor hadden afgesloten, dacht ik: dit schiet niet op zo. We betaalden ons rot aan verstopte kosten en losten niets af. Kort daarop besloot ik om niet langer te blijven werken in de V.O.F. constructie samen met mijn compagnon, maar als freelancer aan de slag te gaan. Dat had ik veel eerder moeten doen: ik verdiende meteen een stuk meer.”

  Ben je toen gelijk als een gek gaan sparen en beleggen?

  “Nou, niet meteen. Het eerste jaar hebben m’n vrouw en ik er €30.000 doorheen gejaagd. Ik kocht voor ons beiden een auto, we gingen met vakantie en schaften een nieuwe tv aan. Na een jaar dacht ik: oja, er was iets met m’n pensioen. Ik verdiepte me in de mogelijkheden en opende een soort ZZP pensioenrekening waar je voor vrij lage kosten in een gespreid indexfonds belegt. Er ging een wereld voor me open, want ik had nog nooit belegd. En toen stuitte ik op de FIRE beweging.”

  Zelfs als maar één van de twee werkt, kun je veel besparen en eerder stoppen met werken

  Was het niet lastig om, nadat je je geld een jaar nogal had laten rollen, ineens superzuinig te leven?

  “Even wennen was het wel ja. Vooral ook voor m’n vrouw. Ik had me al een tijd verdiept in FIRE, bezuinigen en beleggen, en vertelde haar van de ene op de andere dag dat we het compleet anders moesten gaan doen. Dat kwam wel rauw op haar dak. Zo wilde zij graag nog eens verhuizen naar een groter huis. Maar langzaam kwam het besef ook bij haar. Ik weet nog dat ze tegen me zei: ‘als het zo simpel is, waarom doet dan niet iedereen dit?’”

  En waarom is dat, denk je?

  “Dat is een goede vraag. Zelfs als maar één van de twee werkt, zoals in ons geval, kun je veel besparen en eerder stoppen met werken. Er zijn superveel tweeverdieners die één salaris opzij zouden kunnen zetten. Ik denk dat veel mensen dit niet doen omdat ze meedoen aan wat ook wel lifestyle inflation wordt genoemd. Gaan ze meer verdienen, dan gaan ze automatisch ook meer uitgeven. Een duurdere auto, een groter huis, vaker winkelen en uit eten. Ik ben veel liever op mijn 55ste financieel onafhankelijk dan dat ik het meeste van m’n geld uitgeef.”

  Leef je dan wel een leuk leven, als je continu zo op je centen moet letten?

  “Het is niet zo dat we elk dubbeltje moeten omdraaien. We doen echt nog wel leuke dingen met ons geld, alleen dan een stuk bewuster. Vroeger gingen we zo iedere week een keer uit eten, vaak uit gemak omdat we niets in huis hadden. Nu plannen we alles beter en doen we boodschappen voor de hele week. En als we dan een keer uit eten gaan, is het ook echt iets bijzonders. Ik bespaar ook op eten door m’n eigen lunch mee te nemen naar het bedrijf waar ik drie dagen per week als freelancer werk. Aan het einde van de maand ben ik zo €70 goedkoper uit. Het zijn kleine beetjes, maar bij elkaar maakt het echt een groot verschil.”

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks

  Het geeft zo’n enorme kick om naar een doel toe te werken: financiële onafhankelijkheid

  Stel, je bent inderdaad financieel onafhankelijk op je 55ste, wat ga je dan doen?

  “Het heerlijke is dat ik dan niet meer gebonden ben aan werk. Dat klinkt negatiever dan het is, want ik vind m’n werk ontzettend leuk. Ik zal dan ook zeker niet helemaal stoppen met werken. Wel lijkt het me heel fijn dat ik dan alleen de klussen hoef aan te pakken die ik echt fantastisch vind. Of dat ik zelf een project opstart, waar ik nu niet de tijd en financiële ruimte voor heb. Daarnaast zouden m’n vrouw en ik meer tijd in ons favoriete vakantieland Portugal willen doorbrengen. Maar tot die tijd leven we ook een goed leven. Ik ben de afgelopen twee jaar een stuk gelukkiger dan ik daarvoor was.”

  Hoe komt het dat je, nu je meer bezuinigt, gelukkiger bent?

  “Doordat ik niet langer dwaal, maar een doel voor ogen heb. Hierdoor heb ik meer focus. Ik ben bezig met het aflossen van onze hypotheek, we lossen zelfs extra af. We sparen en beleggen, niet alleen voor onszelf maar ook voor onze dochter. En ik kan je precies vertellen wanneer we hypotheekvrij zijn: op dinsdag 4 augustus 2026. Verklaar me voor gek, maar het geeft zo’n enorme kick om naar een doel toe te werken: financiële vrijheid. Dingen die voorheen ver weg en veel te ingewikkeld leken, zijn nu ineens haalbaar. Dat maakt dat ik veel positiever in het leven sta.”

   

   

  Remco houdt sinds 2017 de blog FIREME.nl bij waar hij schrijft over zijn ervaringen met pensioen opbouwen, beleggen en de valkuilen die daarbij komen kijken.

   

  Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen.

  Dit delen

  Over Floor, de auteur

  Ingewikkelde beleggingsmaterie? Floor duikt er zo in. En in een handomdraai tovert ze moeilijke stof om in een gezellig stuk. Als ze mocht kiezen, interviewde ze de hele dag mensen over hun geld, werk en leven.

  Misschien is dit ook wel iets voor jou:

  Beleggen7 min

  Aandeel uitgelicht: Adidas

  27 september, 2019 - door Floor
  Geld3 min

  De invloed van Belastingplan 2020 op je portemonnee

  20 december, 2019 - door Alexandra

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.