PeaksBlogInterviewsRoberto (77): “Ik ben niet gemaakt om te werken”

  Interviews

  Roberto (77): “Ik ben niet gemaakt om te werken”

  16 mei, 2018 - door Floor

  2 min

  Elke maand interviewen we mensen over hun financiën. Aan de hand van persoonlijke verhalen laten we zien hoe mensen over geld denken en ermee omgaan. Deze keer: Roberto is niet gemaakt om te werken, dus leeft van een uitkering. 

  “Ik ben in Italië geboren en opgegroeid, maar voelde me er nooit thuis. Ik weet niet wat het was, of misschien was het juist alles: de sfeer, de mensen, ik vond het er niet fijn. Dus ik wilde naar het buitenland, maar eerst moest ik verplicht het leger in. Dat was rond mijn tweeëntwintigste. Toen mijn dienstplicht eindigde, ben ik vertrokken en in Amsterdam terecht gekomen.

  Ik heb hier gewerkt als bordenwasser, maar dat was lastig want ik werd er ziek van. Sommige mensen zijn er niet voor gemaakt om te werken, en ik ben er daar een van. Het is gewoon niets voor mij. Op dit moment krijg ik een uitkering omdat ik de pensioenleeftijd al ruim ben gepasseerd. Het is niet veel wat ik krijg, maar genoeg om van te leven: ik betaal de huur van mijn appartement in de Bijlmer, doe boodschappen en ga naar de lapjesmarkt om stoffen te kopen.

  Mezelf innerlijk ontwikkelen is me veel meer waard dan geld

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks

  Geld interesseert me niet

  Bijna alles wat ik draag, maak ik zelf. Ik moet wel, want ik kan het anders niet betalen. Op de lapjesmarkt kost een meter stof maar een euro of twee, drie. Ik heb geen naaimachine, dus maak ik alles met de hand. Met mijn kleding probeer ik de trottoirs een beetje op te fleuren, want de meeste mensen op straat zien eruit als grijze muizen. Als iemand die ik niet ken me aanspreekt over hoe ik eruit zie, raak ik geïrriteerd. Ik vind dat je je alleen moet bemoeien met de mensen die je echt goed kent.

  Natuurlijk moet ik de dingen kopen die ik echt nodig heb, maar los daarvan interesseert geld me niet. Wat ik wel belangrijk vind? Introspectie. Dat is naar binnen kijken. Je wordt een toeschouwer van je gevoelens en gedachten, om ze zo te kunnen veranderen. Als ik bijvoorbeeld boos ben, ga ik door middel van introspectie onderzoeken wat mij boos maakt. Met als doel om de boosheid kwijt te raken of te veranderen in iets anders. Mezelf innerlijk ontwikkelen is me veel meer waard dan geld.”

  Dit delen

  Over Floor, de auteur

  Ingewikkelde beleggingsmaterie? Floor duikt er zo in. En in een handomdraai tovert ze moeilijke stof om in een gezellig stuk. Als ze mocht kiezen, interviewde ze de hele dag mensen over hun geld, werk en leven.

  Misschien is dit ook wel iets voor jou:

  Interviews5 min

  Arjen: "Ik moet zelf m'n pensioen regelen, omdat ik op zee werk"

  02 januari, 2020 - door Asmoun

  De 3 manieren om pensioen op te bouwen

  02 augustus, 2019 - door Floor

  Nick (27): “Ik geloof niet dat pensioenfondsen later bestaan”

  24 juli, 2018 - door Floor

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.