PeaksBlogInterviewsRenée Lamboo: “Door die schuld van €40.000 ben ik geld leuk gaan vinden”

  Interviews

  Renée Lamboo: “Door die schuld van €40.000 ben ik geld leuk gaan vinden”

  15 augustus, 2018 - door Floor

  6 min

  Renée Lamboo richtte begin dit jaar PorteRenee.nl op, waar ze blogt over personal finance. In Flair schrijft ze iedere week de rubriek Waar Doet Ze Het Van, waarin een vrouw een inkijkje geeft in haar financiën. Daarnaast helpt ze financiële instellingen met hun communicatie over geldzaken.

  Renée is getrouwd met een heel leuke man (al zegt ze het zelf), heeft twee mega drukke zoontjes en een poes die voor het gemak Poes heet. Ze knapt graag caravans op en kijkt stiekem, als iedereen in huis slaapt, naar The Crown. Renée wordt na vijftien jaar nog altijd blij van schrijven. Haar interesse voor geldzaken ontstond toen ze een schuld van veertigduizend euro moest aflossen.

  Veertigduizend euro schuld! Hoe kwam je daaraan?

  “Mijn toenmalige vriend en ik leefden op vrij grote voet. Toen we uit elkaar gingen was ons appartement een stuk minder waard geworden. We hadden het net voor de crisis gekocht. Slechte timing, maarja, dat wisten wij natuurlijk niet. De makelaar voorspelde een schuld van tienduizenden euro’s. Ik bedacht dat ik twee dingen kon doen: of het passief afwachten, of nu alvast keihard gaan sparen om de schuld die boven mijn hoofd hing te kunnen afbetalen. Ik koos het laatste, gooide mijn geldgedrag drastisch om en ging sparen als een gek.”

  Hoe pakte je dat aan?

  “Ik begon met al mijn inkomsten en uitgaven op een rij zetten, waardoor ik zag dat ik veel meer geld uitgaf dan ik dacht. Ik besteedde destijds veel meer dan nu aan kleding en ik was een nogal onrealistische spaarder. Aan het begin van de maand zette ik een te hoog bedrag op mijn spaarrekening, om het vervolgens aan het einde van de maand allemaal weer terug te boeken. Het inzicht dat ik kreeg door mijn financiën op een rij te zetten, hielp me om bewuster met m’n geld om te gaan en hard te sparen. Ineens zag ik die vijftig euro die ik kon uitgeven aan uit eten gaan, als geld dat ik ook kon gebruiken om van mijn schulden af te komen. Zo maakte ik steeds vaker andere keuzes. Na drie jaar verkocht ik eindelijk mijn huis. De totale schuld was zo’n veertigduizend euro. Ik kon het afbetalen en verder met mijn leven. Het leek toen allemaal vooral verdrietig, maar terugkijkend ben ik door die schuld geld leuk gaan vinden. Ik merkte hoe makkelijk het kan gaan met sparen en hoeveel vrijheid spaargeld je geeft.”

  Ik merkte hoe makkelijk het kan gaan met sparen

  Besloot je toen om over geld te gaan schrijven?

  “Ja, langzaamaan verschoof mijn vakgebied als freelance journalist van human interest naar personal finance. Ik had een niche gevonden waar ik heel enthousiast van werd. Het leuke is dat ik ook anderen blijk te kunnen enthousiasmeren. Zo kreeg ik laatst een berichtje van iemand die zei: ‘Ik heb je site ontdekt en lees ‘m elke avond voor het slapengaan. Eindelijk lukt het me om te sparen.’ Daar word ik dus mega blij van! Vaak hoor ik dat mensen weinig lezen over geldzaken omdat ze denken dat het niet aan hen besteed is. Te ingewikkeld en te saai. Terwijl het ook makkelijk en leuk kan zijn, als je het op een persoonlijke manier brengt.”

  Wat raad je mensen aan die beter met geld willen omgaan?

  “Maak de balans op en bedenk waar je graag geld aan uitgeeft, en waar je op zou kunnen en willen besparen. Ik geef vrij veel uit aan horeca. Misschien niet zo handig, maar ik word er echt blij van om met mijn man en twee kleine kinderen ergens sushi te eten. Daar staat tegenover dat ik niet zoveel geef om kleding, en nog minder om in wat voor auto ik rijd. Ik heb een gare Ford Focus met een grote deuk in de rechterdeur. Dat boeit me gewoon niet. Verder verzeker ik alleen het broodnodige en bespaar ik zeker honderdvijftig euro in de maand door één keer per week boodschappen te doen. Ben je niet zo’n planner, dan kun je ook drie dagen vooruit inkopen doen. Als je kinderen hebt, doe eens een oppas uitruil. Ik pas op jouw kind, als jij volgende week op het mijne past. Dat gaat dan met gesloten beurzen. Met een beetje creativiteit kun je al een boel besparen.”

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks

  Als je je financiën op orde hebt, is er heel veel mogelijk in je leven

  In oktober komt je boek Duur huis, nooit thuis uit. Waar gaat het over?

  “Over de invloed die financiële keuzes hebben op je leven en je geluk. Mijn man en ik zijn bijvoorbeeld vanuit de Randstad naar een dorp verhuisd, waar we een groot huis met een tuin hebben gekocht voor iets meer dan tweeënhalve ton. Dat huis had in onze oude woonplaats Haarlem zo zes ton gekost. Dit is een keuze geweest die ons in staat stelt om heel wat geld opzij te zetten, en die ons daardoor veel vrijheid geeft. Stel, je wordt ineens bevangen door een enorme passie voor keramiek, en je wil daar je werk van maken. Hoe mooi is het dan als je dat ook echt kan doen? Of, je wil weg bij je partner, maar durft die stap niet te maken omdat je dan financieel in de problemen komt. In mijn boek laat ik zien dat als je je financiën op orde hebt, je vrijer bent en er dan heel veel mogelijk is in je leven.”

  Spaar je alleen, of beleg je ook?

  Sinds een jaar beleg ik ook en dat doe ik in indexfondsen. Elke maand stoppen mijn man en ik daar vijfhonderd euro in. We zijn allebei zzp’er en dit is onze manier van pensioen opbouwen. In het begin riep hij om de haverklap hoeveel winst of verlies we hadden, maar daar moest-ie van mij mee ophouden want ik werd er nerveus van. We beleggen voor de lange termijn en dan is het beter om juist niet te reageren op ups en downs van de beurs. Ik las namelijk eens een onderzoek waaruit bleek dat je met indexbeleggen op de lange termijn betere resultaten behaalt dan met actief beleggen waarbij je regelmatig koopt en verkoopt en inspeelt op koersbewegingen. Dat is wel uniek aan beleggen: het is het enige wat ik kan bedenken waarbij niets doen je het meeste oplevert. Was dat in de sportschool ook maar zo.”

   

   

  Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen.

  Dit delen

  Over Floor, de auteur

  Ingewikkelde beleggingsmaterie? Floor duikt er zo in. En in een handomdraai tovert ze moeilijke stof om in een gezellig stuk. Als ze mocht kiezen, interviewde ze de hele dag mensen over hun geld, werk en leven.

  Misschien is dit ook wel iets voor jou:

  Beleggen7 min

  Sparen of beleggen, wat is het beste voor jou?

  07 december, 2018 - door Floor

  Jolyn (27): "Verder dan een jaar kijk ik niet vooruit"

  20 juli, 2017 - door Floor

  Maartje (30): "Mijn salaris gaat elke maand helemaal op"

  23 mei, 2017 - door Floor

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.