PeaksBlogInterviewsPaul (28): “Je moet niet al je geld op rood inzetten, hoe spannend dat ook is”

  Interviews

  Paul (28): “Je moet niet al je geld op rood inzetten, hoe spannend dat ook is”

  15 maart, 2019 - door Floor

  3 min

  Elke maand interviewen we mensen over hun financiën. Aan de hand van persoonlijke verhalen laten we zien hoe mensen over werk en geld denken en ermee omgaan. Deze keer: assistent accountant Paul. 

  “Als ik mensen vertel dat ik als assistent accountant werk, denken ze vaak dat ik alleen maar saai aan het rekenen ben, maar er komt veel meer bij kijken. Je controleert de jaarrekening van bedrijven, wat je kunt zien als een soort kasboekje. Daarbij moet je snappen hoe het bedrijf in elkaar zit en checken of alle processen kloppen. Het is daarom belangrijk dat je analytisch bent en logisch kan nadenken. Als je bijvoorbeeld ziet dat een bouwbedrijf tijdens de crisis gigantische winsten heeft gemaakt, moet je daar wel je vraagtekens bij zetten.

  Het leukste vind ik dat je per jaar meerdere bedrijven van binnen ziet. Dat is heel divers: van gemeenten en productiebedrijven tot beleggingsondernemingen zoals Peaks. Die verschillende bedrijven hebben allemaal een eigen managementstijl en manier van werken. Bij start-ups zoals Peaks krijgen mensen veel verantwoordelijkheid en vrijheid, waardoor ze met groot enthousiasme werken. Dat zorgt voor een leuke bedrijfscultuur.

  De geldstromen die ik in mijn werk te zien krijg gaan per duizenden of zelfs miljoenen. Hierdoor kun je wat te makkelijk gaan nadenken over je eigen geld. Dat deed ik eerst ook, maar sinds een tijdje ben ik me gaan verdiepen in financiële onafhankelijkheid, en ga ik bewuster met m’n geld om. Ik lees blogs en luister podcasts over minder uitgeven, meer verdienen en minder willen bezitten.

  Bij het op een rijtje zetten van m’n inkomsten en uitgaven kwam ik erachter dat ik heel wat kon besparen, vooral op verzekeringen en abonnementen. Hierdoor kan ik meer opzij zetten, hoewel dat nu op een laag pitje staat vanwege de verbouwing van m’n huis. Toen ik het vier jaar geleden kocht was het een bouwval, dus daar gaat veel geld heen. M’n ouders hebben me geld geleend voor de verbouwing. Hen terugbetalen heeft prioriteit, dat is ook waarom ik op het moment geen beleggingen heb.

  In de toekomst wil ik wel weer geld beleggen, met als doel om financieel onafhankelijk te worden. Mijn tactiek is zo breed mogelijk beleggen tegen zo laag mogelijke kosten en consistent inleggen. Ik volg zo de markt in plaats van dat ik ‘m probeer te verslaan. Vroeger had ik een andere aanpak. Ik koos bedrijven waarvan ik dacht dat ze het goed zouden gaan doen. Maar dat was eigenlijk niet echt ergens op gebaseerd. Toen Swedish Automobile failliet ging, en ik mijn hele inleg verloor, werd ik wel even wakker geschud. Denken dat je het beter weet dan de wereld, dat probeer ik niet meer. Je moet niet al je geld op rood inzetten, hoe spannend dat ook is.”

   

  Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen. 

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks
  Dit delen

  Over Floor, de auteur

  Ingewikkelde beleggingsmaterie? Floor duikt er zo in. En in een handomdraai tovert ze moeilijke stof om in een gezellig stuk. Als ze mocht kiezen, interviewde ze de hele dag mensen over hun geld, werk en leven.

  Misschien is dit ook wel iets voor jou:

  Interviews5 min

  “Iedereen kan rijk worden met beleggen, als je maar zelfbeheersing hebt”

  25 september, 2018 - door Floor

  De belangrijkste tips voor nieuwe beleggers bij Peaks

  05 juni, 2022 - door Thomas

  "Blijf de baas over jezelf met een financiële buffer"

  31 mei, 2017 - door Floor

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.