PeaksBlogInterviewsKirti: “Mijn ouders belegden vroeger ook voor mij”

  Interviews

  Kirti: “Mijn ouders belegden vroeger ook voor mij”

  17 november, 2022 - door Rosanne

  3 min

  Bij Peaks zijn we altijd benieuwd hoe klanten onze app ervaren én gebruiken. Kirti Bhansing vertelt waarom ze bij Peaks een kinderrekening heeft geopend. “Je weet niet wat kinderen later willen: studeren bijvoorbeeld, of een bedrijf oprichten. Als ouder wil je daaraan bijdragen.”

  Rekenen met slaaptekort 

  “In 2019 opende ik een Peaks-rekening voor mezelf. Maar toen ik een jaar later mijn dochter kreeg, wilde ik ook voor haar beleggen. Je kon je account toen nog niet splitsen, dus gooide ik alles op dezelfde hoop. Niet heel handig, want ik moest zelf bijhouden welk deel voor mij was, en welk voor haar. Dat gaat toch lastiger als je slaaptekort hebt. 

  Het kwam dus goed uit dat Peaks met kinderrekeningen kwam. Ik heb nu één rekening voor mezelf, waarmee ik wat voorzichtiger beleg, en één voor mijn dochter, met een agressief risicoprofiel. De beleggingshorizon is namelijk nog lang voor haar. Tegen de tijd dat ze twaalf is, schroeven we het risico wat naar beneden. En binnenkort – echt heel binnenkort – krijg ik mijn tweede kind! Die krijgt ook een rekening.”

  De betere optie 

  “Ik beleg voor mijn kinderen omdat je niet weet wat ze later willen: studeren bijvoorbeeld, of een bedrijf oprichten. En daar wil ik als ouder aan bijdragen. Geen grote zak geld op hun achttiende hoor, maar gewoon, een steuntje in de rug zodat ze hun toekomst wat makkelijker kunnen opbouwen. Je kunt natuurlijk ook sparen, maar dat levert minder op, ook nu de rentes weer wat zijn verhoogd. Beleggen is nog steeds een betere optie als je winst wil boeken. Mijn ouders belegden vroeger ook voor mij.”

  Geen tijd voor

  “Over mijn ouders gesproken: mijn vader vertelde wel dat hij belegde, maar legde zijn strategie nooit uit. Ik heb mezelf in beleggen verdiept door erover te lezen en cursussen te volgen. Zo leerde ik onder andere het verschil tussen daytraden en passief beleggen. En dat daytraden niks voor mij is. Ik heb zestig uur per week gewerkt, later werd dat veertig, en nu ben ik met zwangerschapsverlof met een kleintje in huis. Ik heb helemaal geen tijd om dagelijks met beleggen bezig te zijn! Passief beleggen in ETF’s past beter bij me. Dat is gewoon inleggen en gáán.”

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks

  Besparen en beleggen

  “Kleding voor de kinderen is echt je grootste kostenpost als jonge ouder. Hier heb ik geluk mee gehad, want ik hoefde het niet allemaal zelf te kopen. Het geld dat ik zo bespaarde, heb ik bij Peaks belegd. Sowieso kijk ik vaak of kinderspullen tweedehands te krijgen zijn. Je gebruikt ze meestal toch maar kort, en sommige spullen zelfs helemaal niet, bijvoorbeeld omdat je kind ze niet wil. Het geld dat ik hiermee bespaar, kan ik beleggen zodat er later meer te geven is. Misschien lopen mijn kinderen er nu iets minder flitsend bij, maar als ze later twaalf zijn en ze willen bepaalde sneakers, dan kan dat.”

  Geen omkijken

  “Het fijne van de Peaks-kinderrekening is dat je er geen omkijken naar hebt. In het begin opende ik de app nog elke dag, maar daar ben ik mee gestopt. Ik lees wel de maandelijkse beursupdates die je in je mailbox krijgt, om toch een beetje te weten wat de markt heeft gedaan. Daar kan ik dan op reageren, bijvoorbeeld door mijn risicoprofiel aan te passen. Ook is het fijn dat alle kosten al met het rendement zijn verrekend. Bij andere beleggingsapps moet je dat zelf uitrekenen. Dat maakt Peaks overzichtelijk.”

  Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen.

  Dit delen

  Over Rosanne, de auteur

  Zodra Rosanne het alfabet onder de knie had, las ze alles wat los- en vastzat en kalkte ze schriften vol met verhalen. En hoewel haar smartphone tegenwoordig de nodige aandacht opzuigt, probeert ze nog steeds elke dag in een boek te lezen. Schrijven doet ze nu voor Peaks. Haar missie? Moeilijke onderwerpen zo makkelijk mogelijk maken, zodat ze voor iedereen toegankelijk worden.

  Misschien is dit ook wel iets voor jou:

  Beleggen5 min

  Beleggen voor je kind

  10 januari, 2024 - door Thomas

  Waarom beleggen voor je kind een goed idee is

  28 juni, 2021 - door Doris
  Geld3 min

  Geld schenken aan je kind voor het einde van het jaar

  08 december, 2023 - door Doris

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.