PeaksBlogInterviewsRTL Z commentator Janneke Willemse: “Vrouwen beleggen gemiddeld beter”

  Interviews

  RTL Z commentator Janneke Willemse: “Vrouwen beleggen gemiddeld beter”

  06 september, 2017 - door Floor

  5 min

  Janneke Willemse is financieel journalist en beurscommentator bij RTL Z. Ze begon met beleggen toen ze 28 was en schrijft sinds 2013 over haar persoonlijke beleggingen op haar website BlondjesBeleggenBeter.nl.

  Janneke houdt daarnaast van kickboksen en raakte drie jaar geleden verslaafd aan breien. Het begon met sokken, maar inmiddels draait ze haar hand niet om voor ingewikkelde visserstruien. 

  Beleggen blondjes echt beter?

  “Hoewel ik de afgelopen drie jaar gemiddeld 17 procent rendement heb gehaald op mijn beleggingen, geldt dat niet voor alle blondjes, haha! De naam van mijn website is een grapje met een link naar verschillende onderzoeken die uitwijzen dat vrouwen gemiddeld beter zijn in beleggen dan mannen. De beleggingswereld is vooral een mannenwereld, maar vrouwen halen over het algemeen een beter rendement doordat ze minder vaak handelen, zich beter informeren, hun kansen beter spreiden en zichzelf minder overschatten.”

  Ben je je website begonnen om dat te bewijzen?

  “Een beetje wel ja. Nadat ik tien jaar ervaring had met beleggen dacht ik: ik ga gewoon laten zien welke beleggingskeuzes ik maak. En dan merken we vanzelf wel of ik onderuit ga of dat het goed uitpakt. Gelukkig is dat laatste gebleken. Mijn website is een stok achter de deur, in de zin dat het schrijven over mijn beleggingen ervoor zorgt dat ik niet zomaar handel. Ik moet mijn beleggingskeuzes goed kunnen uitleggen aan mijn lezers, en dus ook aan mezelf. Verder wil ik met BlondjesBeleggenBeter.nl laten zien dat beleggen echt niet zo eng is. Iedereen kan het.”

  Beleggen is echt niet zo eng

  Heb je er altijd zo naar gekeken?

  “O nee, totaal niet. Toen ik net klaar was met mijn studie journalistiek kwam ik per toeval terecht op de economieredactie van de GPD. Daar merkte ik al gauw dat economie overal om je heen is. Van die eerste baan rolde ik verder de financieel-economische journalistiek in, en op een gegeven moment was ik dagelijks bezig met beursactualiteiten en beleggingsstrategieën. Toen wilde ik ook weleens weten hoe het is om zelf te beleggen en begon ik met 500 euro te ‘spelen’. Het heeft me niet veel rendement opgeleverd, maar wel veel kennis. Na een tijdje kreeg ik het een beetje in de vingers en ben ik serieuzer gaan beleggen. Met 500 euro kun je namelijk geen goed gespreide portefeuille opbouwen.”

  Wel als je je geld in een beleggingsfonds steekt

  Fondsen zijn heel geschikt voor mensen die willen beleggen zonder ernaar om te hoeven kijken. Maar je geld in heel veel verschillende aandelen steken die iemand anders voor je uitkiest, dat is niets voor mij. Het mooie van actief beleggen vind ik om aan de hand van financieel nieuws, de visie van analisten en mijn eigen gezonde verstand te beslissen in welke bedrijven ik wel en juist niet mijn geld steek. Als ik dan goede keuzes gemaakt blijk te hebben, geeft dat wel een kick!”

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks

  Blijkbaar gaat het je goed af. Wat is je geheim?

  “Ik zou het je wel willen vertellen, maar ik weet het zelf niet eens. Natuurlijk ben ik dankzij mijn werk goed op de hoogte van het financiële nieuws. Hierdoor heb ik wel een idee waar het ongeveer heen zal gaan met een bepaalde economie of sector. Maar ik heb geen feilloos systeem, en geloof ook niet dat dat bestaat. Kijk bijvoorbeeld naar Imtech, waar iedereen altijd hoteldebotel van was. Totdat er een fraudezaak aan het licht kwam en het bedrijf failliet ging. Daar kun je gewoon geen rekening mee houden! Maar over het algemeen probeer ik goed te spreiden, en aandelen te kiezen van bedrijven waar ik blij van word.”

  Zoals?

  “Netflix. Dat is echt een voorloper. Het draait daar allemaal om de technologie. Ze hebben van die algoritmes waardoor ze precies weten welke series goed scoren. Met zowel series die ze hebben aangekocht als zelf geproduceerde shows scoren ze goed. En ik kijk er graag zelf naar. Maar hoe enthousiast ik ook kan zijn, ik zorg dat ik nooit blind word voor de nadelen. Natuurlijk zie ik dat er steeds meer concurrenten opstaan, en die zal Netflix voor moeten blijven. Daarbij vind ik dat sommige van die series wel heel veel op elkaar beginnen te lijken. Hoeveel heb ik er al niet voorbij zien komen met een regering die bedreigd wordt door terrorisme?”

  Ik kies aandelen van bedrijven waar ik blij van word

  Misschien toch verkopen dan?

  “Haha, nee ik heb er de komende tijd nog wel vertrouwen in. Maar het laat goed zien wat beleggen is: altijd wikken en wegen. Net als bij mijn Galapagos aandelen. Ze waren bijna verdubbeld toen ik de helft verkocht. Ik had daarmee mijn inleg terug verdiend, wat een prettig gevoel gaf. Alleen achteraf bleek dat als ik er in was blijven zitten, het me nog meer op had geleverd. Het blijft een strijd.”

  Lig je er weleens wakker van?

  “Nee, dat is nog nooit gebeurd. Ik kan me wel voorstellen dat, als morgen ineens alles met 20 procent naar beneden knalt, ik een steen in m’n maag heb. Toch denk ik nu: als dat gebeurt, moet ik juist bijkopen! Ik hoop maar dat ik dan ook echt zo stoer ben.”

  Janneke Willemse begon haar carrière als economieredacteur bij de Geassocieerde Persdiensten (GPD). Vervolgens was ze als redacteur en verslaggever betrokken bij de start van financiële nieuwszender RTL Z. Ze presenteerde een dagelijks beursprogramma bij FinanceTelevision en werd hoofdredacteur van Belegger.nl en Beursduivel.be. Op dit moment werkt ze als beurscommentator bij RTL Z en presenteert ze voor diezelfde zender het programma Beursspel. Daarnaast is ze dagvoorzitter en fanatiek belegger.

  Dit delen

  Over Floor, de auteur

  Ingewikkelde beleggingsmaterie? Floor duikt er zo in. En in een handomdraai tovert ze moeilijke stof om in een gezellig stuk. Als ze mocht kiezen, interviewde ze de hele dag mensen over hun geld, werk en leven.

  Misschien is dit ook wel iets voor jou:

  Interviews4 min

  “Ik zie beleggen in whisky als crypto vijf jaar geleden”

  07 september, 2018 - door Floor
  Geld5 min

  5 films en docu’s over beleggen, met elk een wijze les

  11 april, 2019 - door Floor
  Peaks3 min

  6 manieren om je Peaks-inleg te verdubbelen

  10 januari, 2019 - door Renée Lamboo

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.