PeaksBlogInterviewsEven voorstellen: journalist Ronit Palache

  Interviews

  Even voorstellen: journalist Ronit Palache

  23 maart, 2018 - door Floor

  4 min

  Ronit Palache is 33 jaar oud en werkt als hoofd publiciteit, rechtenmanager en redacteur bij uitgeverij Prometheus. Daarnaast interviewt ze sinds vijf jaar, samen met Volkskrant-journaliste Corine Koole, maandelijks onbekende Amsterdammers voor het programma Onbekend Bemind in de Rode Hoed. In 2016 kwam haar boek Ontroerende Onzin uit, een bundel interviews waarin ze de Joodse identiteit in het Nederland van nu vastlegt.

  Ronit, wat betekent succes volgens jou?

  “Ik denk dat je succesvol bent als je ten eerste iets doet wat je echt heel leuk vindt en je je daarin ontwikkelt. Heel belangrijk daarbij is dat je een soort innerlijk kompas hebt, waarmee je zelf aanvoelt wat je goed doet en wat minder gaat. Niet de buitenwereld, maar dat kompas, jij zelf dus, moet bepalen of je succesvol bent. Natuurlijk moet je wel openstaan voor kritiek van buitenaf, maar ik denk niet dat anderen de doorslag moeten geven in jouw succesgevoel. Als je de dingen op een eerlijke, volwaardige manier doet, je ervan geniet als je dat doet en je ook nog eens jezelf daarbij recht in de ogen kunt aankijken, dan denk ik dat je succes ervaart.”

  Wanneer voel jij je succesvol?

  “Als ik in mijn werk iets bereik wat ik wilde bereiken, dan geeft dat wel een enorme succes-kick. Ik stel hoge eisen aan mezelf, wat mijn succes soms in de weg kan staan, omdat ik niet zo flexibel ben en de dingen perfect wil doen. Maar dat perfectionisme heeft me ook juist geholpen om succes te bereiken. Bijvoorbeeld toen ik een groot symposium over Spinoza organiseerde, of toen ik mijn boek publiceerde waarin ik bepaalde taboes doorbrak.”

  Robert Vuijsje zei over je boek: ‘Nog nooit werd door andere mensen zo goed uitgelegd waarom ik me joods voel.’ Wat doet zo’n compliment met jouw succesgevoel?

  “Het is leuk dat zo’n bekend iemand je een compliment geeft, maar egostrelerij zorgt niet voor succes. Dat zul je toch echt uit jezelf moeten halen. Je moet goed opletten dat je niet doordraaft met je eigen idee van jezelf, dat je jezelf gaat zien zoals anderen je zien. Mensen hebben allerlei meningen, en daarom is het belangrijk dat je een autonome koers volgt en vaart op je innerlijke kompas.”

  Ik denk niet dat je geluk en succes met elkaar moet verwarren

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks

  Is dat volgens jou ook de manier om gelukkig te worden?

  “Ik denk niet dat je geluk en succes met elkaar moet verwarren. Mijn relatie is bijvoorbeeld heel fijn, en dat is gelukkigmakend. Ik weet niet of mijn vriend en ik succesvol zijn in de liefde – hoe meet je dat?- maar we zijn heel gelukkig met elkaar. Je kunt best heel gelukkig zijn, ook als je je niet voortdurend succesvol voelt. Ik vraag me af of je succesvol en ongelukkig kunt zijn, of ongelukkig maar niet succesvol. Voor iedereen is dat denk ik weer anders.”

  Hoe ga je ervoor zorgen dat het programma Succesverhalen – over vallen en opstaan een succes gaat worden?

  “Ik kan er niet in mijn eentje voor zorgen dat Succesverhalen ook daadwerkelijk een succes wordt. Degenen die ik spreek moeten natuurlijk wel openstaan voor een echt gesprek. Aan mij de taak om door het stellen van heel gewone, maar oprecht geïnteresseerde en niet vooraf geproduceerde, vragen erachter te komen wat iemand beweegt, wat voor keuzes diegene maakt en waarom. Hoe ziet diegene zichzelf, los van het beeld dat anderen van hem of haar hebben? Als we daarachter komen, dan is de avond geslaagd.”

  Enne, wat wil je graag aan Jan Versteegh, de eerste gast, vragen?

  “Ik ben heel benieuwd naar wat hij heeft moeten laten om te komen waar hij is. Hij heeft natuurlijk heel veel wél bereikt en gedaan, maar wat moest hij opgeven om de carrière te hebben die hij nu heeft? En zit zijn succes in zijn carrière of in totaal iets anders? Dat is uiteindelijk waar het écht om gaat: hoe ziet iemand zichzélf? Wat anderen – anonieme getuigen van je zogenaamde succes – vinden is vaak uiteindelijk niet zo relevant.”

  Dit delen

  Over Floor, de auteur

  Ingewikkelde beleggingsmaterie? Floor duikt er zo in. En in een handomdraai tovert ze moeilijke stof om in een gezellig stuk. Als ze mocht kiezen, interviewde ze de hele dag mensen over hun geld, werk en leven.

  Misschien is dit ook wel iets voor jou:

  Interviews3 min

  Jan Versteegh (32): "Ik verdien mijn geld met babbelen"

  11 april, 2018 - door Floor

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.