PeaksBlogInterviewsClaire (28): “Beleggen is echt iets voor de lange termijn”

  Interviews

  Claire (28): “Beleggen is echt iets voor de lange termijn”

  20 april, 2018 - door Floor

  3 min

  Elke maand interviewen we mensen over hun financiën. Aan de hand van persoonlijke verhalen laten we zien hoe mensen over werk en geld denken en ermee omgaan. Deze keer: Claire, innovatiemanager bij boekhoudtool Tellow belegt (via haar ouders) al sinds ze kind is.

  “Ik was een jaar of elf toen mijn ouders zeiden: ‘We hebben genoeg, maar niet oneindig veel geld.’ Ze gaven mijn zus, broertje en mij de keuze tussen vaker nieuwe kleding en spullen of vaker met het gezin op vakantie en uit eten. Alle drie wilden we liever meer leuke dingen doen dan nieuwe spullen hebben. Doordat ik de keuze had gekregen, voelde het niet alsof me iets werd ontnomen als ik bijvoorbeeld geen dure merkbroek kreeg. We hebben heel wat bijzondere reizen gemaakt met z’n vijven, die me altijd zijn bijgebleven.

  Doordat wij zo betrokken werden bij het bestedingsplan heb ik geleerd dat je je geld niet twee keer kan uitgeven. Ik ben dan ook totaal niet van de impulsaankopen, maar speel liever op safe. Elke maand maak ik een deel van mijn salaris over naar mijn spaarrekening en bij mijn betaalrekening heb ik altijd een bepaald bedrag in de plus in gedachten waar ik niet onder mag komen te zitten. Een stomme tic, maar het helpt me wel.

  Ik werk als innovatiemanager bij Tellow, een boekhoudtool van Rabobank speciaal voor zzp’ers. Toen ik in 2016 begon was er alleen nog een idee, waarmee ik met een paar anderen aan de slag ging. Als beginnend bedrijf heb je nog niet genoeg handjes en dus moet je van alles oppakken: marketing, sales, design, communicatie: of je er nou ervaring in hebt of niet, je moet wel. Dat heeft wel wat, vind ik. Inmiddels werken er dertien mensen en hoor ik reclames van Tellow vaak langskomen op de radio. Dat is wel cool, na twee jaar is een idee uitgewerkt tot een prachtig product!

  Ik heb geleerd dat je je geld niet twee keer kan uitgeven

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks

  Houdt met beleggen de lange termijn voor ogen

  Nu ik een tijdje werk zou ik graag een huis willen kopen. Het blijft een zwart gat waar je je huur in gooit. Mijn moeder zegt altijd dat je naast een werk-carrière ook een huizen-carrière moet hebben. Haar tip: begin op jonge leeftijd met het kopen van een huis, en dan kun je steeds een stapje verder opklimmen, als je in je werk en dus ook in je salaris groeit.

  Niet alleen wat betreft huizen, maar ook als het om beleggen gaat, hebben mijn ouders altijd de lange termijn voor ogen gehad. Toen ik nog een kind was begonnen ze al met het opbouwen van vermogen voor mij, door te beleggen in een aantal fondsen. Op mijn achttiende kreeg ik de keuze om te cashen of ermee door te gaan. Ik ging voor dat laatste. Het verschil tussen hoeveel geld mijn ouders er destijds in hebben gestoken, en wat het nu waard is, is echt groot. Eén ding is heel belangrijk: met beleggen moet je nooit haast hebben. Op dit moment leg ik niets extra’s meer in: ik laat het rendement-op-rendement-effect voor me werken.”

  Dit delen

  Over Floor, de auteur

  Ingewikkelde beleggingsmaterie? Floor duikt er zo in. En in een handomdraai tovert ze moeilijke stof om in een gezellig stuk. Als ze mocht kiezen, interviewde ze de hele dag mensen over hun geld, werk en leven.

  Misschien is dit ook wel iets voor jou:

  Beleggen3 min

  Waarom volhouden zo belangrijk is bij beleggen

  01 maart, 2022 - door Floor

  “Zorg dat je genoeg fuck off-money hebt voor een tussenpensioen”

  03 april, 2019 - door Floor

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.