PeaksBlogInterviewsArjen: "Ik moet zelf m'n pensioen regelen, omdat ik op zee werk"

  Interviews

  Arjen: "Ik moet zelf m'n pensioen regelen, omdat ik op zee werk"

  02 januari, 2020 - door Asmoun

  5 min

  Arjen Veenwijk (31) is werktuigkundige op grote zeeschepen in de visserij. Op zoek naar een mooie vangst, trotseert hij zware weersomstandigheden in tropische en ijskoude zeeën. Aan boord zorgt Arjen ervoor dat de motoren, koelsystemen, verwerkingsmachines en andere technische installaties van het schip allemaal lekker werken. Omdat Arjen zoveel in het buitenland werkt, moet hij zijn pensioen zelf regelen. Hoe zorg je voor je eigen pensioen, als je het grootste deel van je leven op zee bent?

  Van Afrika tot de Noordpool 

  “Eigenlijk ben ik een geboren zeeman. Als klein ventje wist ik al dat ik iets op zee wilde doen. Daarnaast ben ik ook gek op techniek, dus dit werk was een logische uitkomst. Ik zit tussen de 65 en 70 procent van de tijd op zee. En ik heb inmiddels gevist van West Afrika tot aan de ijsgrens van de Noordpool – en alles wat daartussen ligt.”

  Afhankelijk van een goede vangst

  “We hebben op zo’n schip een maatschap-systeem en daarin deel ik mee in de netto winst van de vangst. En dat bedrag varieert nogal. De ene vis brengt meer op dan de ander en als je een lange reis hebt gehad, lopen de brandstofkosten ook weer op. Die gaan dan ook allemaal weer af van het totaalbedrag. In oktober en november wordt het wat slechter weer en dat heeft natuurlijk ook invloed op hoe wij ons werk kunnen doen in de visserij.”

  “Ik doe dit werk al tien jaar en heb altijd een variabel inkomen gehad. En ik hou van geld uitgeven. Maar ik weet altijd wat ik heb en hoe ver ik kan gaan. Daardoor heb ik eigenlijk nooit geld tekort.”

  Tussen wal en schip

  Arjen is gaan beleggen met Peaks, omdat hij door zijn werk zelf zijn pensioen moet regelen. Hij wil graag financiële vrijheid op zijn oude dag. 

  “Zo’n groot vissersschip moet je zien als een bedrijf. Ik heb op schepen gevaren die onder de Nederlandse vlag varen, maar ook onder de Deense en Engelse vlag. Afhankelijk van het land wordt je uitbetaald in euro’s, ponden of kronen. Omdat ik op papier in drie verschillende landen werk, heb ik ook te maken met verschillende regelingen qua sociaal vangnet. Nederland en Denemarken hebben best goede pensioenstelsels, maar die zijn allemaal gebaseerd op mensen die werken en wonen in het desbetreffende land. En dan het liefst het grootste gedeelte van je werkende leven. Dus ik val een beetje tussen tussen wal en schip”, vertelt Arjen lachend. 

  “Ik beleg bij Peaks met portfolio Scherp en leg dagelijks een vast bedrag in wat wekelijks wordt verwerkt. Als ik een keer wat extra’s kan missen door een mooie klus, stort ik wat bij in mijn Peaks-account. Sinds kort beleg ik ook mijn wisselgeld met een verdubbelaar erop. Daarmee spaar je toch ongemerkt wat meer. Ik bankier bij ABN AMRO dus ik ben heel blij dat ik die optie nu heb (dat kan sinds september 2019, red.). Ik vind het prettig dat je alle kanten op kan. Of je nou 5 euro inlegt of 500 en veel of weinig risico wil nemen, dat maakt niet uit. Je kan doen wat je wil en bij je past.”

  “Ik zou best wat meer willen weten over beleggen, maar omdat ik zoveel tijd op zee zit, heb ik simpelweg geen tijd om me daar flink in te verdiepen. Maar nu vind ik het heel fijn dat Peaks me het zo gemakkelijk maakt om te beleggen. Je hebt er geen omkijken naar en toch het gevoel dat je – doordat je tussen portfolio’s kan schakelen en je inleg kan verhogen of verlagen – alles zelf in de hand hebt.” 

  Extra inleggen bij een dipje op de beurs

  “Als er een dipje is op de beurs schrik ik daar niet van. Ik ben dan eerder geneigd om wat extra’s in te leggen. Doordat de beleggingen bij Peaks zo gespreid zijn, ben ik daar wel rustig onder. Mensen om me heen vragen me wel eens of ik niet teveel risico neem door mijn geld te beleggen. Maar dan zeg ik altijd: Als ik er nu een grafiek van 1988 tot nu toe bij pak, dan zitten er altijd een paar dippen in. Soms flinke dippen, maar als je van het begin tot het einde kijkt, is de lijn omhoog gegaan. Als je maar de lange adem hebt en niet verwacht dat je in een korte tijd heel veel geld gaat verdienen, dan is Peaks gewoon een hele fijne manier om geld opzij te zetten.”

  Beleggen in whisky

  “Ik beleg ook in whisky. Dat is heel leuk om te doen. Vaak zijn het mooie flessen die ook mooi staan in huis. Als je ze een tijd laat staan, worden ze steeds meer waard. Die waardestijging kun je volgen op bepaalde websites. En er zijn allerlei fora op sociale media waar mensen – die er verstand van hebben – je er meer over kunnen uitleggen. Het mooie van beleggen in whisky is dat je bij een flinke daling in waarde, altijd de fles nog kan opdrinken!”

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks
  Dit delen

  Over Asmoun, de auteur

  Of het nu een ingewikkeld artikel is of een interview, Asmoun geeft aan iedere tekst zijn eigen draai. Met zijn creativiteit tovert hij taaie beleggingstaal in no-time om in een leesbaar en leuk stuk.

  Misschien is dit ook wel iets voor jou:

  Beleggen6 min

  Goed in vakantie vieren? Dan is beleggen een eitje voor jou!

  29 mei, 2019 - door Floor

  “Ik zie beleggen in whisky als crypto vijf jaar geleden”

  07 september, 2018 - door Floor

  Vind jij beleggen ingewikkeld?

  21 februari, 2018 - door Floor

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.