PeaksBlogInterviewsArabella (40): “Ik wil werken en leven zonder verspilling”

  Interviews

  Arabella (40): “Ik wil werken en leven zonder verspilling”

  03 juli, 2018 - door Floor

  3 min

  Elke maand interviewen we mensen over hun financiën. Aan de hand van persoonlijke verhalen laten we zien hoe mensen over geld denken en ermee omgaan. Deze keer: Arabella stapte uit de reclamewereld en vond voldoening in een leven zonder verspilling. 

  “Lange tijd dacht ik dat ik ambitieloos was. Nu weet ik dat ik wel degelijk ambitieus ben, ik zocht het alleen in de verkeerde hoek. Tot 2016 werkte ik bij een reclamebureau. Op een gegeven moment had ik genoeg van bureauwerk, een overvolle agenda en harde deadlines. Ik nam een sabbatical om te gaan reizen. Wat ik daarna precies wilde doen, dat wist ik nog niet. Wel had ik sterk het gevoel dat ik problemen wilde oplossen, écht waarde wilde toevoegen. Na een aantal stages bij urban farming projecten belandde ik bij BlueCity.

  BlueCity zit in het oude Tropicana in Rotterdam en is een verzamelplek waar ondernemerschap en duurzaamheid worden gecombineerd. Niet vanuit een groene, maar blauwe gedachte. Groen beredeneert vanuit schaarste, dat we daarom verantwoord moeten omgaan met dat wat we hebben. Blauw gaat uit van overvloed en staat onder andere voor circulair. Zo wordt het koffiedik van restaurant Aloha gebruikt om paddenstoelen mee te kweken. De bierbrouwer in BlueCity levert bier aan Aloha en van de reststroom – we noemen het expres geen afval – van het brouwproces maken we granola, brood en koekjes. Elke ondernemer is een schakel en zo proberen we een kringloop te maken met elkaar.”

  Gestopt met spullen kopen

  “Ik probeer niet alleen in mijn werk, maar ook thuis duurzaam bezig te zijn. Zo ben ik gestopt met spullen kopen. Als ik nu iets weg doe is het omdat het echt afgedragen of niet meer bruikbaar is. Boodschappen doe ik zo veel mogelijk verpakkingsloos. Bij het kopen van noten, muesli of pasta gaat dat makkelijk, maar bijvoorbeeld yoghurt kan ik alleen in een verpakking krijgen. Het verbaast me hoeveel plastic en ander materiaal ik daarom toch nog verzamel.

  Als het summer sale is denk ik niet meer: daar moet ik iets mee

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks

  Toen ik ging reizen had ik natuurlijk geld nodig, maar het was niet ontzettend veel. Van 10.000 euro kon ik destijds een jaar lang rondkomen. Dat probeer ik nu ook hier in Nederland na te streven. Ik wil voorkomen dat geld een stressfactor is. Zolang dat niet het geval is, is geld niet zo belangrijk voor me. Ik heb me uitgeschreven van alle commerciële nieuwsbrieven in mijn inbox en als het summer sale is denk ik niet meer: daar moet ik iets mee.

  De buffer die ik had opgebouwd voor mijn sabbatical is nog niet helemaal op. Het overgebleven spaargeld wil ik gebruiken om mijn eigen circulaire cateringbedrijf op te zetten. Met als doel: het voeden van de monden binnen BlueCity zonder verspilling. Het moet uiteindelijk een werk- en leerbedrijf worden, dat mensen helpt hun talent te ontwikkelen en hen voorbereidt op het werkende leven. Vorig jaar ontstond het idee, inmiddels is er een businessplan en in september wordt het realiteit.”

  Dit delen

  Over Floor, de auteur

  Ingewikkelde beleggingsmaterie? Floor duikt er zo in. En in een handomdraai tovert ze moeilijke stof om in een gezellig stuk. Als ze mocht kiezen, interviewde ze de hele dag mensen over hun geld, werk en leven.

  Misschien is dit ook wel iets voor jou:

  Interviews6 min

  Anna: "Geef meer bewust uit om grip op je geld te krijgen"

  17 januari, 2020 - door Asmoun

  5 tekens dat je klaar bent om te beginnen met beleggen

  13 januari, 2020 - door Pleun

  Fair Impact: “Duurzaamheid en rendement gaan hand in hand”

  28 december, 2018 - door Floor

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.