PeaksBlogFinanciële vrijheidOverleven als digital nomad, zo doe je dat

  Financiële vrijheid

  Overleven als digital nomad, zo doe je dat

  19 juli, 2019 - door Clara

  5 min

  Op een willekeurige dag kijkt ze uit over een strandje in de Stille Oceaan, terwijl de palmbomen wapperen in de wind en ze rustig werkt op haar laptop. Of ze neemt foto’s van de zonsondergang tijdens een trektocht door de Peruviaanse Andes. Dit is het leven van de Britse Phoebe Howlett (26), die sinds 2017 de wereld rondreist en fulltime werkt. Lees hier hoe het haar lukt om te overleven als digital nomad

  The Chance of Choice

  “Een paar jaar geleden woonde ik in Londen, waar ik een leven leidde dat veel mensen als succesvol zouden zien. Ik had een veeleisende baan bij een corporate, waar stress en druk heersten, tot ik op een gegeven moment ziek werd. Artsen vertelden me dat ik twee chronische ziekten had, waaronder het chronisch vermoeidheidssyndroom, waarvan ik nooit zou kunnen herstellen. Ik kwam erachter dat stress een ontzettend grote impact had op mijn gezondheid. Daarom ging ik me meer verdiepen in de samenhang tussen stress, ziekte en gezondheid.

  Ik gooide het roer om en veranderde mijn leefstijl volledig door mijn zogenoemde succesvolle leventje op te offeren. En nu, een paar jaar later, voel ik me niet alleen kerngezond, ook heb ik al 66 landen bezocht! Het is mijn doel om alle 197 landen te bezoeken terwijl ik via mijn website The Chance of Choice vertel over chronische ziekte en mentale gezondheid. Ik wil mensen hiermee laten zien dat je altijd de keuze hebt om een gelukkig leven te leiden.”

  Geld verdienen op reis

  “Veel mensen denken dat het supermoeilijk of zelfs onmogelijk is om financieel te kunnen overleven als digital nomad. Maar er zijn heel veel dingen die je kan doen. Ik verdien zelf door te freelancen als digital marketeer, website developer en schrijver. Bovendien heb ik mijn eigen website: mijn passie en tegelijkertijd het platform waarmee ik nieuw werk genereer. Sinds kort heb ik ook een salesbaan op afstand. Ik kan flexibele uren werken vanaf welke plek ik maar wil, als er maar wifi is.

  Ik verdien genoeg om van rond te komen, dus ik hoef niet elk dubbeltje om te draaien. Wel let ik goed op wat er binnenkomt en hoeveel ik uitgeef. Ik houd me niet aan een vast budget, maar check wel regelmatig mijn bankrekening. Als ik merk dat ik teveel heb uitgegeven, pas ik meteen mijn levenswijze aan door me wat minder luxe te veroorloven.

  Hoeveel geld je uitgeeft, verschilt natuurlijk sterk per plek waar ik ben. De website Budget Your Trip geeft per land of stad een schatting van hoeveel je nodig hebt om van te leven. Omdat ik redelijk zuinig wil leven haal ik meestal twintig procent van het geschatte bedrag en is dat mijn dagelijks budget voor die plek.” 

  Bespaartips: financiële vrijheid op reis

  “De makkelijkste manier om veel geld te besparen zonder dat je comfort hoeft op te geven is door me goed te verdiepen in prijzen van vluchten en verblijf. Ik boek nooit meteen een vlucht, maar neem de tijd om te kijken wanneer het goedkoper is om te vliegen. Door buiten populaire tijden te vliegen kun je soms wel €500 besparen. Flink wat geld, dat je goed kan gebruiken op je bestemming.

  Wil je langer in het buitenland wonen en geld besparen, dan is het slim om verder te kijken dan hotels, hostels en Airbnb. Je kan bijvoorbeeld couchsurfen, huizen ruilen, werken in ruil voor verblijf en eten, of werken op een zeilboot – wat ik deed toen ik van Panama naar Australië reisde.

  De derde manier om geld te besparen op reis is door je mindset aan te passen. Zo moet je bijvoorbeeld accepteren dat er geen verband is tussen de kosten van een activiteit en hoe leuk die is. Een gratis hike door de Andes met een duik in een waterval kan net zo belonend zijn als een koffietour door de Colombiaanse heuvels, waar je €65 voor betaalt. Weet wat jij meer en minder belangrijk vindt, en plan je uitgaven goed. Dan zul je zien dat je meer kunt doen met minder geld.”

  Wees als digital nomad gericht op de toekomst

  “Ik weet dat je langere tijd op reis kan zijn terwijl je hard werkt als digital nomad. Toch bestaat er een stigma dat je niet écht werkt en lui bent als je de wereld rondreist. Maar dit gaat helemaal niet op als je freelancer bent en voor grote bedrijven werkt. Ik kan niet lopen luieren, want ik moet goede omstandigheden hebben om te werken.

  Als reizende freelancer moet ik juist verantwoordelijk zijn met mijn geld. Omdat ik geen pensioen opbouw, moet ik geld opzij zetten en beleggen, zodat ik in de toekomst financiële zekerheid heb. Omdat ik ooit bij een beleggingsbedrijf heb gewerkt, ben ik een paar jaar geleden begonnen met beleggen, en weet ik dat het slim is om hiermee door te gaan voor de lange termijn.

  Naast mijn beleggingspotje heb ik een aparte spaarrekening  voor onverwachte dingen die ik niet aanraak. Ik zal ‘m pas aanspreken als ik weer ziek word of te weinig opdrachten heb om van rond te komen. Met dit geld kan ik een jaartje leven zonder te werken.

  Je moet dus verantwoord met je geld omgaan om te kunnen overleven als digital nomad. Dit betekent elke maand geld opzij zetten, een budget opstellen (en je eraan houden!) en meerdere inkomstenbronnen hebben. Alleen zo kan je het langdurig volhouden en je voorbereiden op de toekomst. Als dat je allemaal lukt kun je van je dromen realiteit maken. Voor mij is dat wonen en werken op de mooiste en meest afgelegen plekken ter wereld, zonder dat het (financiële) stress oplevert.”

   

  Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen. 

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks
  Dit delen

  Over Clara, de auteur

  Als Clara niet op haar yogamat of surfboard te vinden is, zit ze wel achter ‘r laptop, schrijvend over reizen of brainstormend over manieren om de wereld een mooiere plek te maken. Voor Peaks inspireert en motiveert ze mensen om beter met hun geld om te gaan.

  Misschien is dit ook wel iets voor jou:

  Interviews6 min

  Anna: "Geef meer bewust uit om grip op je geld te krijgen"

  17 januari, 2020 - door Asmoun

  Aandeel uitgelicht: Sony

  31 december, 2019 - door Asmoun

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.