PeaksBlogBeleggenWaarom beleggen écht iets is voor de lange termijn

  Beleggen

  Waarom beleggen écht iets is voor de lange termijn

  01 juni, 2023 - door Floor

  4 min

  Beleggen – en het risico dat daarbij hoort – is écht iets voor de lange termijn. Dat heb je vast wel eerder gehoord. Maar weet je ook waarom? En hoe het komt dat je meer risico kunt nemen als je (voorlopig) zonder deadline belegt?

  Wanneer ik mijn belegde geld precies wil gaan gebruiken, dat weet ik niet. Bij Peaks beleg ik daarom heel bewust zonder deadline in portfolio Avontuurlijk. Ik heb twee afspraken met mezelf gemaakt: ik blijf regelmatig inleggen en kom minimaal vijftien jaar niet aan mijn geld. Doordat ik de tijd heb, kan ik het me permitteren om meer risico te nemen.

  Beleggen voor de lange termijn

  Dat zit zo: bij beleggen weet je nooit wat de beurs gaat doen. Het enige wat je zeker weet is dat de koersen omhoog en omlaag kunnen én zullen gaan. En als je kijkt naar het verleden, dan zie je dat slechte tijden in beleggingsland tot nu toe altijd weer gevolgd worden door betere tijden. Beleggen heeft hierdoor alleen zin als je de tijd hebt om tegenvallers – en geloof me, die zullen er zijn als je voor pak ‘m beet vijftien jaar belegt – op te vangen en te wachten op een mooi rendement.

  Rendement en risico

  Je verwachte rendement is eigenlijk niets anders dan een goedmakertje voor het risico dat je loopt. De pieken (winst) en dalen (verlies) zijn bij een portfolio met meer risico dan ook heviger dan de pieken en dalen bij een portfolio met minder risico.

  Als ik zou beleggen voor een kortere periode, bijvoorbeeld voor een reis om de wereld die ik over vijf jaar wil maken, dan had ik bij Peaks voor portfolio Voorzichtig gekozen. Ik zou dan immers toewerken naar een deadline die niet zo erg ver in de toekomst ligt. Komt de beurs net in een dip op het moment dat ik m’n geld nodig heb, en ik beleg Avontuurlijk, dan zijn de dalen een stuk dieper dan wanneer ik voor Voorzichtig had gekozen.

  Maar voor mij geldt dat niet: ik neem uitgebreid de tijd voor mijn beleggingen. Bedenk ik na vijftien jaar dat ik mijn geld binnen een jaar of drie daarna nodig heb? Dan ga ik wisselen van portfolio. Zo doen pensioenfondsen dat ook: hoe dichter je bij je pensioenleeftijd komt, hoe minder risicovol ze je geld voor je beleggen.

  Risico afbouwen

  En precies zo ben ik ook van plan het aan te pakken. Na vijftien jaar zal ik mezelf dwingen om ieder jaar eens goed na te gaan of en zo ja wanneer ik mijn geld ongeveer nodig denk te gaan hebben. Dan kan ik mijn risico langzaam afbouwen en hopelijk met een gerust hart cashen als ik mijn geld wil gebruiken.

  Meer info:
  Ga je bij Peaks beleggen, dan heb je de keuze uit vier portfolio’s met elk een eigen risico én een ‘horizon’, zoals dat zo mooi heet. Elk portfolio heeft een richtlijn wat betreft de tijd die je ongeveer nodig hebt om met dat portfolio aan de slag te kunnen. Bij Voorzichtig staat ‘Ik wil mijn geld gebruiken na twee tot vijf jaar’, bij Gebalanceerd is dat vijf tot tien jaar, bij Ondernemend tien tot vijftien jaar en bij Avontuurlijk is het vijftien jaar of meer. De Peaks Pensioenrekening kent nog een vijfde portfolio: 'Zeer Voorzichtig'. Die is bedoeld voor als je nog maar een jaar te gaan hebt tot aan je pensioen.

  Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen. Enne: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks
  Dit delen

  Over Floor, de auteur

  Ingewikkelde beleggingsmaterie? Floor duikt er zo in. En in een handomdraai tovert ze moeilijke stof om in een gezellig stuk. Als ze mocht kiezen, interviewde ze de hele dag mensen over hun geld, werk en leven.

  Misschien is dit ook wel iets voor jou:

  Financiële vrijheid3 min

  Vroeg beginnen is het halve werk bij beleggen

  01 april, 2022 - door Floor

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.