PeaksBlogBeleggenWaarom ik als beginnende belegger bid om een beurscrash

  Beleggen

  Waarom ik als beginnende belegger bid om een beurscrash

  21 juni, 2018 - door Floor

  3 min

  Veel mensen denken dat als het slecht gaat met de beurs, je ver weg moet blijven van beleggen: de biezen pakken en je geld onder je matras stoppen. Maar als de beurs in de dip zit, betekent dit dat aandelen goedkoper zijn. Voor mensen die de lange termijn voor ogen hebben, zit er dus ook een voordeel aan een beurscrash. 

  Toen ik een half jaar geleden begon met beleggen bij Peaks was ik blij dat mijn beleggingen direct in waarde toenamen. Het ging goed met de economie, bedrijven maakten winst, en daarom gingen mijn beleggingen ook lekker. Beginnen met Peaks was dus een goed idee geweest!

  Nadat ik mijn winst zo’n drie maanden lang beetje bij beetje omhoog had zien gaan, kwam er in februari een dip. En daar schrok ik van. Waar ik eerst dertig euro in de plus had gestaan, zat ik nu twintig euro in de min.

  Shit.

  Ik twijfelde of ik (een deel van) mijn geld van m’n Peaks-account moest halen. Want stel nou dat de boel nóg meer in elkaar zou zakken?

  Voordat ik domme dingen ging doen, praatte ik met Tom, dé beleggingsexpert van Peaks. Hij vertelde dat tussentijdse koersdalingen er gewoon bijhoren als je gaat beleggen. Ook zei hij dat je je vooral niet gek moet laten maken door dit soort schommelingen, maar de lange termijn voor ogen moet houden. Dat stelde me enigszins gerust.

  Maar pas toen hij een dip – of beurscrash – vergeleek met sale in de winkels, ging ik écht anders naar mijn verlies in m’n Peaks app kijken. Ineens drong het tot me door: als de beurs in een dip zit, betekent dit over het algemeen dat de aandelen in de uitverkoop zijn. Je kunt dus voor minder geld meer kopen!

  Het gekke: de beurs is de enige plek waar consumenten altijd hogere prijzen lijken te willen. We balen ervan als benzine, vliegtickets of huizen duurder worden en voelen ons zo ongeveer bestolen als ons favoriete restaurant z’n tarieven omhoog gooit. Waarom kopen we dan het liefst beleggingen als de prijzen stijgen?

  Je denkt misschien dat dit komt doordat beleggingen een investering zijn, en geen product dat we consumeren. Maar, als je van plan bent om te beleggen voor de lange termijn, voor de toekomst, dan zou je juist blij moeten zijn met lage prijzen op het moment dat je koopt, in plaats van hoge prijzen.

  Hogere prijzen zijn alleen aantrekkelijk als je klaar bent met beleggen. Als je na dertig jaar beleggen op je zestigste denkt: laat ik m’n aandelen en obligaties eens verkopen om er een vakantiehuis, wereldreis of buitenzwembad van te kopen.

  Maar ik ben geen zestig en ik heb nog niet eens één jaar belegd, laat staan dertig.

  Dat is waarom ik als beginnende belegger wens dat de beleggingen lekker in de sale gaan. Ik droom van bodemprijzen aan het begin van mijn beleggingscarrière en bid stiekem om een beurscrash. Zodat ik tegen heel lage prijzen kan kopen en ik er daarna, als de beurs weer klimt, maximaal van kan profiteren!

  Maar ja, je weet natuurlijk niet wanneer zo’n beurscrash zich voordoet.

  Dus tot die tijd blijf ik gewoon regelmatig inleggen met Peaks. Kleine beetjes, iedere week opnieuw. Geld dat ik niet mis, maar ik anders zou uitgeven. En komt de beurs in een dip, of, nog beter, in een regelrechte crisis? Dan leg ik – als ik het kan missen – wat extra in.

  Ik koop natuurlijk het allerliefste tijdens de uitverkoop!

   

  Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen.

  Zelf ook gaan beleggen?
  Beginnen is makkelijker dan je denkt

  Download PeaksDownload Peaks
  Dit delen

  Over Floor, de auteur

  Ingewikkelde beleggingsmaterie? Floor duikt er zo in. En in een handomdraai tovert ze moeilijke stof om in een gezellig stuk. Als ze mocht kiezen, interviewde ze de hele dag mensen over hun geld, werk en leven.

  Misschien is dit ook wel iets voor jou:

  Interviews6 min

  Anna: "Geef meer bewust uit om grip op je geld te krijgen"

  17 januari, 2020 - door Asmoun

  Aandeel uitgelicht: Sony

  31 december, 2019 - door Asmoun

  Je bent op de blog van Peaks, een app die beleggen makkelijk maakt. Hier vertellen we van alles over beleggen, geld en financiën, bedoeld voor iedereen die beleggen interessant vindt – of je nu Peaks-klant bent of niet.

  Gebruik je Peaks nog niet? Download dan nu de app en betaal de eerste 3 maanden geen Peaks-kosten. 

  Deze website wordt beheerd door Peaks BV. Peaks heeft een vergunning van de AFM en is gevestigd op de Leidsestraat 32 C te Amsterdam. Met beleggen neem je altijd wel wat risico. Weet dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.